Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn
Nyheten är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Söderparkskolan rivs och ger rum för nytt

Bild på grävskopa och Pia Almström med eleverna Ove Essy-Ehsing, Elin Delfin och Lovisa Wohlert.

Ove Essy-Ehsing i 3A och Elin Delfin i 5A ser fram emot bygget av den nya skolan. Lovisa Wohlert i 2A kommer att sakna M-huset, där skolbiblioteket låg och där eleverna har haft musik, bild och slöjd. Pia Almström sitter redo i grävmaskinen.

I dag påbörjades nästa stora etapp i omdaningen av Tolvåkersområdet. Pia Almström, kommunstyrelsens ordförande, satt bakom spakarna på grävmaskinen när de första delarna av Söderparskolans M-hus rasade till marken.

Ett stort brak hörs när skärmtaket utanför Söderparkskolans entré rasar samman. Pia Almström har, med viss coaching av Kevin Nilsson på Trellegräv, manövrerat grävmaskinens stora skopa och lyckats få skärmtaket på fall.

I tre veckor har rivningsentreprenören Trellegräv sanerat byggnaden så att inga farliga ämnen ska finnas i byggnaden som rivs. Stängsel har satts på plats och trafiksituationen runt skolorna har setts över så att byggarbetare och barn ska kunna samsas om utrymmet på bästa sätt.

Nästa steg i förnyelse av Tolvåkersområdet

I våras flyttade Tolvåkers förskola in i sin nya byggnad, som ligger vid infarten till Tolvåkersområdet. Nu påbörjas nästa etapp av förändringen. Söderparkskolans M-hus rivs, och till hösten kommer uppförandet av en ny skolbyggnad att påbörjas.

- Vi har byggt många skolor under mina tio år i Kävlinge kommun. Men för mig handlar det inte så mycket om att bygga nytt som att kunna erbjuda bra lärmiljöer för elever och personal. Det är många gånger mer hållbart och kostnadseffektivt på sikt att bygga nytt än att renovera och anpassa uttjänta lokaler till våra nya sätt att bedriva pedagogisk verksamhet på, förklarar Camilla Mårtensen, ordförande i Utbildningsnämnden, som är på plats för att se på när grävmaskinen påbörjar nedmonteringen av skolan.

Söderparkskolans äldre elever har under byggtiden tillfälligt flyttat in i de moduler som förskolebarnen tidigare huserade i. De yngre barnen går kvar i sitt hus, som så småningom kommer att byggas ihop med den nyuppförda skolbyggnaden.

Aktiviteter från tidig morgon till sen kväll

När allt står klart kommer Tolvåkersområdet vara en central plats för Löddeköpinges barn och ungdomar – med förskola, skolor, fritidsgård, kulturskola och en stor idrottshall som rymmer många av ortens föreningar. Läs om alla planer i förnyelsen av Tolvåkersområdet.

- Det här är ett område med fantastikt mycket aktivitet. Vi har varit här en hel del under planeringsarbetet, även på kvällar, och här är alltid mycket barn och ungdomar. Det är roligt att se, säger Jonas Bildtgård, projektchef på Peab.

KKL Fastigheter AB, ett av Kävlinge kommuns helägda bolag, är byggherre för hela Tolvåkersområdet.

- För oss är detta projekt ett av de mer komplexa projekten med så många olika intressenter som ska verka inom området och en flerstegsraket med etappindelningar som sträcker sig över en tidsperiod på sju år. Som den lokala samhällsbyggaren är detta projekt väldigt viktigt och en stark bidragande faktor i utveckling av Kävlinge kommun som Skånes bästa boende kommun, säger Jimmie Persson, fastighetschef – samhällsnyttiga fastigheter, KKL Fastigheter AB.

Samtidigt som grävskopan påbörjade nedmonteringen av Söderparkskolan tillkännagavs det att Kävlinge kommun planerar att bygga ny skola i Gryet.

Ny grundskola planeras i Gryetlänk till annan webbplats

Uppdaterad 2020-06-02

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga