Mat och måltider för äldre

Det är Kävlinge kommuns måltidsservice som lagar maten till kommunens förskolebarn, elever och omsorgstagare, alltså till människor som är mellan ett år och dryga 100.

En man och en kvinna äter paj och dricker kaffe tillsammans

Meny Billingshälls restaurang

Restaurang

Vi erbjuder lunchservering. Måltidsvänner är välkomna att äta med sin vän. Betala med kort eller swish.

  • Måltidspersonal finns för att kunna svara på dina frågor.
  • Handdesinfektion finns tillgängligt.

Öppettider

Måndag - Fredag 8:30- 15:30 (Kassan stänger 15:00)

Röda dagar (Måndag - Fredag) 12.00 - 13.30

Lunchservering 12:00- 13:30

Pris
Dagens rätt 92 kr, salladsbuffé, mjölk, vatten, bröd och kaffe.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

Kontakt
Adress: Högalidsvägen 33, Kävlinge
Telefon: 046-739645

Meny för särskilt boende på Billingshäll, Norrehed och Möllebacken

Måltider hemma

Biståndsbedömda insatser

Du som bor hemma kan vid behov få hjälp med biståndsbedömda insatser. Det kan till exempel gälla inköp av mat, måltider och ledsagning till och från restaurangen. Alla över 70 år har rätt till måltidsdistribution.

Du vänder dig till biståndshandläggaren med en muntlig eller skriftlig ansökan, där du talar om vilket behov du har.

Kontaktuppgifter till biståndshandläggare

Kylda måltider - måltidstjänst

Måltidstjänst är kylda måltider för dig som bor hemma och har bistånd för hjälp med inköp eller iordningställande av dagens huvudmål.

Maten tillagas i kommunens eget kök och kyls därefter ner för att packas och levereras hem till din dörr. Maten förvaras i kylskåp max 8 grader.

Genom att kyla ner maten snabbt förlängs hållbarheten och smak och näringsämnen bibehålls. Maten kan därefter värmas i det egna hemmet när det passar dig att äta. Vi rekommenderar att maten värms i mikrovågsugn, men kan även värmas i vanlig ugn. Du får beställa så många portioner du vill och du betalar per portion.

  • 80 kronor för en måltid
  • 14 kronor för en efterrätt

Portionsstorleken är anpassad för målgruppen.

Vanliga frågor och svar om kylda måltider

Kontakt

Kontakt Kävlinge
046-73 90 00
kontakt@kavlinge.se

Biståndsbeslut
Kontaktuppgifter till biståndshandläggare

Rabatterade seniorluncher

Du som är 65 år eller äldre kan äta lunch till rabatterat pris på vissa restauranger i kommunen. Här kan du se vilka restauranger som hittills anslutit sig till konceptet och deras erbjudande.

Kävlinge Golfkrog

Ät dagens rätt för rabatterat pris, gäller måndag-fredag.

  • Adress: Harrievägen 120, Åboda Gård
  • Kontakt: 046-71 04 94
  • Tillgänglighet: Parkering, Handikappanpassad toalett.

Kävlinge Golfkrogs hemsida Länk till annan webbplats.

Lucy's Kitchen

Få 20 procent på lunchmenyn.

  • Adress: Marknadsvägen 1, 246 42 Löddeköpinge
  • Kontakt: 046-288 72 27, loddekopinge@lucys.se
  • Tillgänglighet: Parkering utanför

Lucys hemsida Länk till annan webbplats.

Subway

Få 20 procent på menyn.

  • Adress: Marknadsvägen 1, Löddeköpinge
  • Kontakt: 0738-77 39 12
  • Tillgänglighet: Parkering finns

Subways hemsida Länk till annan webbplats.

Gastro P Sportcenter Syd

Få 15 procent på menyn.

  • Adress: Marknadsvägen 8D, Löddeköpinge
  • Kontakt: 0720-01 18 85
  • Tillgänglighet: Parkering samt rullstolsramp finns

Gastro P hemsida Länk till annan webbplats.


Intresseanmälan för restauranger

Vill du veta mer och ansluta din restaurang till konceptet?
Fyll i din intresseanmälan Länk till annan webbplats.

Erbjudanden kommer att uppdateras i takt med anslutna restauranger.

Nollvisionen för undernäring hos äldre

Kävlinge är sedan 2019 en av pilotkommunerna för det nationella projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre, som leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova. I projektet arbetar Kävlinge Kommun tillsammans med privata företag och akademin, för att ingen äldre person ska riskera att bli undernärd år 2030.

Undernäring är ett holistiskt problem och i pilotkommunerna testas olika lösningar. De olika delprojekten tittar på hur undernäring kan förebyggas, hur måltiden kan bli en social stund för fler, vilken utbildning som behövs kring näring och måltid, samt vad undernäring hos äldre kostar.

Personer över 65 år har generellt ett högre behov av protein för att inte bli undernärda. Många äldre vuxna får inte i sig den näring och energi de behöver för att må bra, orka med vardagen och kanske återhämta sig efter en sjukdom.

Mer information om det nationella projektet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du Nollvisionens faktablad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Projektledare i Kävlinge kommun:
Måltidsutvecklare Ellen Hugosson
ellen.hugosson@kavlinge.se

Här följer en kort beskrivning av Kävlinge kommuns delprojekt:

Delprojekt hösten 2021 - Måltidsservice med hemleverans av färdiglagade rätter

I Kävlinge kommun pågick under hösten 2021 ett delprojekt där färdiglagade maträtter levererades hem till seniorer i ordinärt boende med hemtjänst. Denna måltidsservice la en stor vikt på individuella val. Projektet visade att deltagare, anhöriga och personal upplevde en förenkling av vardagen, vilket också var ett av projektmålen. Många av deltagarna ökade också i vikt och 60 procent tyckte att det var en positiv upplevelse att få maten levererad direkt hem.

Mer information om delprojekt måltidsservice hösten 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Faktablad: Måltidsservice med hemleverans av färdiglagade Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.rätter (från nollundernaring.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Delprojekt våren 2022 - Individuell måltidstjänst

Under våren 2022 drogs ett nytt pilotprojekt igång. Även i detta projekt levererades måltider hem till personer över 65 år som bor i ordinärt boende med hemtjänst. Denna gång var utbudet lite mer individuellt anpassat och utöver huvudrätter och dessert erbjöds även mellanmål. Alla måltider tillagades av våra duktiga kockar i Kävlinge kommun. Förhoppningen var att de äldre ska hitta sina favoriter och kunna matcha sitt behov för en godare vardag. Resultatet visar att våra omsorgstagare blev piggare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om delprojekt måltidsservice våren 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Faktablad Individuell måltidstjänst (från www.nollundernaring.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Delprojekt våren 2023 - Tidig identifiering

Flera delprojekt pågår under våren 2023. Bland annat ett som undersöker om man tidigare än idag kan identifiera de personer som senare kan visa tecken på undernäring och därmed nå ut med information och hjälp tidigare. En informationspåse har delats ut till äldre personer som bor hemma och som kommunen kommer i kontakt med i ett tidigt skede, utan att man är sjuk eller undernärd. Det kan vara vid installation av trygghetslarm, besök av en arbetsterapeut eller liknande.

Mer information om delprojekt "infopåse" våren 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Faktablad: Tidigt identifiering (från www.nollundernaring.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Delprojekt våren 2023 - Måltidstjänst efter sjukhusvistelse

Under våren 2023 har också en ny måltidstjänst startats upp för att leverera färdiglagade maträtter till personer som nyss kommit hem från sjukhus, då behovet av energi är stort. Tanken är att de färdiglagade kylda maträtterna som levereras hem till dörren ska förenkla vardagen och bidra till snabbare återhämtning.

Här kan du se en informationsfilm om delprojektet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om delprojektet Måltidstjänst efter sjukhusvistelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyhet om resultatet av delprojekt Måltidstjänst efter sjukhusvistelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Faktablad: Måltidstjänst efter sjukhusvistelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Delprojekt våren 2024 – Tidig identifiering i Löddeköpinge

Under våren 2024 har vi startat ett projekt i Löddeköpinge där vi samarbetar med primärvården för att tidigt hitta medborgare som kan vara i riskzon för undernäring. Projektet består av flera delar. Första delen är en informationskampanj där kommunens egen personal som träffar äldre i andra frågor lämnar information om de tjänster inom hälsa och måltid som kommunen kan erbjuda. Detta gäller exempelvis biståndshandläggare, hälsovägledare, arbetsterapeuter och paramedicinare. Personalen delar också ut självskattningsfrågor om måltider, näring och hälsa som förhoppningsvis väcker tankar och insikter. De personer som riskerar att få i sig för lite energi och näring slussas vidare till primärvården. Även primärvården delar ut informationsmaterial för att tidigt fånga upp personer som kan riskera att utveckla undernäring och tipsa om vad kommunen kan erbjuda. Under september kommer också hemtjänstpersonal att ställa dessa självskattningsfrågor till äldre personer med hemtjänst men som inte har hemsjukvård inom kommunen. Personalen kan samtidigt hjälpa till att ta kontakt med primärvården så att det inte glöms bort.

Delprojektet utvärderas under hösten 2024.

Delprojekt våren 2024 – Omsorgsmåltid med smakportion

Under våren 2024 har vi också startat ett projekt för att förbättra omsorgsmåltiden. Hjälp vid måltid är en biståndsinsats som man kan få om man behöver fysiskt, psykiskt eller socialt stöd vid måltider. Omsorgspersonal kommer då att vara med och dela måltiden med personen i en ”Omsorgsmåltid”. Personalen får då med sig en smakportion från kommunens kök. Målet är att förbättra måltidsupplevelsen och öka aptiten hos den som får hjälp.

Delprojektet utvärderas under hösten 2024.

Föreläsning på Hälsomässan 22 maj 2024

Du som missade Elisabeth Rothenbergs föreläsning "Protein för liv, rörelse och hälsa efter 65 år" som hölls på Hälsomässan på Billingshäll har chansen att se den via länken nedan. Elisabeth är professor i Geriatrisk Nutrition på Fakulteten för hälsovetenskap på Högskolan Kristianstad.

Föreläsning: protein för liv, rörelse och hälsa

Den goda och hållbara måltiden

Kävlinge kommun har visionen ”måltiden i centrum – tillsammans gör vi måltiden till en god stund”. Den goda måltiden ska vara en positiv helhetsupplevelse och bidra till ökat välbefinnande, god folkhälsa, bra omsorg och fina utbildningsresultat.

Kävlinge kommun vill ta sitt ansvar för att göra de offentliga måltiderna hållbara. Med det menar vi att maten som serveras ska belasta klimatet så lite som möjligt. Måltidsservice arbetar på olika sätt för hållbara måltider.

Kött och fisk väljs med omsorg

Kött och fisk som inhandlas ska vara så bra som möjligt ur klimatsynpunkt. Därför väljs fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Köttet köps från leverantörer som kan visa att djuren behandlats bra. Vi har bara svenskt kött och kyckling upphandlat.

Ekologiskt och svenskt

Måltidsservice planerar måltiderna så klimatsmart som möjligt. Till vår hjälp använder vi modellen S.M.A.R.T-mat. När det gäller inköp av ekologiska och/eller svenska varor planerar vi menyn ur ett helhetsperspektiv.

Råvaror efter säsong och förnuft

Kävlinge kommun vill i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är salladsbufféer och vegetariska rätter komponerade av råvaror som hör till säsongen.

Räddar så mycket mat som möjligt

Vi tycker det är viktigt att maten hamnar där den gör nytta – i magen. Inköpen planeras noga så att de råvaror som köps in också används. Att slänga mat som egentligen skulle kunnat ätas har stor onödig klimatpåverkan. Därför jobbar vi aktivt med att rädda maten. Får vi exempelvis rårivna morötter över så kan man finna dem i morgondagens soppa och får vi rotmos över så kan det bli ett saftigt och gott bröd! Gästerna i restaurangerna hjälper naturligtvis till genom att ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp.

Mat lagad från grunden

Kävlinge kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har ambitionen att laga allt mer mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde, vilket i dagsläget betyder att vi lagar drygt 80 procent från grunden.

Konsistensanpassad mat

Av olika anledningar kan man ha svårt att tugga eller svälja. Våra kockar har kunskap i att konsistensanpassa maten efter ditt behov. Prata med din sjuksköterska så hjälper de dig.

Våra matgäster är viktiga

För att få veta vad våra matgäster har för önskemål om måltiderna har vi olika forum där maten och måltiderna diskuteras. Vi gör årliga enkäter som sedan redovisas i en kvalitetsrapport och vilka ligger till grund för vårt utvecklingsarbete. Vi anordnar också smakpaneler där matgästens åsikt spelar en stor roll för vilka nya recept som hamnar på menyn.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?