Artikeln publicerades 15 mars 2024

Ur arkivet: På väg in i dataåldern

Under tidigt 1980-tal var Kävlinge med stormsteg på väg in i dataåldern. I arkivets tidningsartiklar från 1983 läser vi om "datans" intåg på biblioteket och i kommunens förvaltningar.

Gulnat tidningsklipp

I maj 1983 kan vi i tidningarna läsa hur Kävlinge med stormsteg var på väg in i dataåldern. Tidningen Arbetet hade en notis om hur kommunen intensivutbildade personalen med hjälp av experter från Lunds datacentral. På kursen fick kommunens tjänstepersoner veta hur "datan" fungerar och hur den skulle användas för att vara det bästa och mest effektiva hjälpmedlet.

Samtidigt hade bibliotekets hållit stängt i två veckor för att registrera sina böcker i det nya datasystemet BUMS. "Det som för närvarande görs på biblioteket är att böckerna före 1979 förses med små datalappar, som var och en innehåller en kod. Dessa koder programmeras med hjälp av en liten ljuspenna in på en dator som står vid lånedisken" berättar Skånska dagbladet den 20 maj. Tidningen skriver om arbetet som görs: "Hittills har de energiska bibliotekarierna på det här viset märkt cirka 15000 böcker."

Biblioteket idag:
låna brädspel och streama film

Att registrera boklån med hjälp av dator var modernt och i framkant i början på 80-talet. Idag är de digitala tjänsterna en självklarhet på Kävlinges bibliotek. Du kan låna e-böcker och ljudböcker via appen Biblio och streama filmer via Cineasterna. Kävlinge bibliotek har också en egen podd, Bokad, där du får massor av boktips och du kan få personliga lästips via tjänsten Läscoachen.

Vad många inte vet är att du både i Löddeköpinge och Kävlinge kan låna vanliga hederliga analoga brädspel. Det finns många olika typer av spel, från avancerade, komplexa spel som ”Terraforming Mars” och ”Root” till mer lättspelade barnspel och det populära ”När då då?.

Alla bibliotekets tjänster och evenemang kan du läsa om på bibliotekswebben bibliotek.kavlinge.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gulnat tidningsklipp

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1983.