Artikeln publicerades 11 april 2024

Det våras för cubing tack vare Olof, Aron och Gabriel

Rubiks kub fyller, precis som Kävlinge kommun, 50 år 2024. Detta uppmärksammar bland annat Aron, Gabriel och Olof, elever på Nyvångsskolan i Löddeköpinge, genom att på egen hand väcka intresset för cubing bland barn och unga i kommunen. Målet? Att kunna anordna en tävling i ”cubing” senare i vår – och att komma med i Lilla Aktuellt.

Tre mellanstadiekillar med kuber i händerna sitter vid ett  bord i skolbiblioteket på Nyvångsskolan.

Från vänster: Olof Linde, Aron Svensson och Gabriel Peczak Hansson i skolbiblioteket på Nyvångsskolan.

Få som var barn på 80-talet missade Rubiks kub-flugan som svepte över världen. Till skillnad från vad många tror, lever intresset för att lösa kuber kvar och har utvecklats. Tävlingar i ”speed cubing”, webbsajter där entusiaster kan köpa proffskuber för tusentals kronor och kuber i alla möjliga former, svårighetsgrader och färger är några exempel på hur utvecklingen sett ut. För de oinvigda är dock cubing ett relativt okänt fenomen ännu, men det vill tre ambitiösa mellanstadiekillar i Kävlinge kommun ändra på.

Om Aron, Gabriel och Olof får som de vill blir det en cubingtävling innan sommaren. Killarna är sedan en tid tillbaka i full fart med både planeringen och att sprida intresset för cubing bland sina jämnåriga kamrater i kommunen. Med några kuber i väskan och en digital presentation har de med hjälp av uppmuntrande fritidspersonal besökt skolorna runt om i kommunen i hopp om att väcka intresset för cubing och få så många som möjligt att anmäla sig till tävlingen.

Vi önskar dem varmt lycka till och ser fram emot att kunna rapportera från tävlingen senare i vår!