Artikeln publicerades 15 april 2024

#Schysst Snack

Schysst Snack – att prata med varandra på ett snällt och respektfullt sätt. Det har mer än 500 elever på Annelund- och Olympiaskolan övat intensivt på under fyra veckors tid.

Vit Kävlinge logga mot en grön bakgrund

#SchysstSnack Länk till annan webbplats. firas på Olympia- och Annelundsskolan i Kävlinge!

Schysst Snack började som en idé under förra året på Skolrådet, efter önskemål från vårdnadshavare. Det fanns en upplevelse av att elevernas språk gentemot varandra var bristande, man tänkte inte på hur ens ord kunde uppfattas och såra andra. Användbara ord som hej, tack och förlåt har ibland varit frånvarande.

”Hur kan vi som föräldrar stötta skolan för att göra en bättre miljö för våra barn?” menar Helena, Skolrådsrepresentant.

Idén togs vidare ut i skolorna genom lärare och elever. Det resulterade bland annat i att Olympias Kompisklubb och Annelunds Elevråd har varit ute i klasserna F-6 och lett Schysst Snack-övningar tillsammans med lärare.

- ”Detta har varit mycket uppskattat av både elever och lärare” berättar Rosa Rydberg, lärare på Olympiaskolan.

Men hur firades då detta arbete? Jo de båda skolorna samlades utomhus och visade upp en koreograferad line-dance tillsammans. Det resulterade i en folksamling med över 500 dansande elever och lärare. En dans som man hade tränat på under idrottslektioner och raster.

Efteråt fick alla elever varsin buff i present med budskapet Schysst Snack printat på. Denna present hade Skolrådet ordnat med hjälp av finansiering från Lions i Kävlinge. Som avslutning på festligheterna blev det en härlig utomhuslunch serverad av skolrestaurangerna.

”Samverkan mellan föräldrar och skola är a och o för en lyckad utgång…Vi har sått ett frö och vi kommer fortsätta att prata om Schysst Snack framöver” avslutar Rosa.