Artikeln publicerades 8 maj 2024

Ur arkivet 1991: Center Syd invigs

Hösten 1991 öppnade Center Syd i Löddeköpinge. Både den officiella invigningen torsdagen den 26 september och smygstarten för kommuninvånarna kvällen innan var välbesökta - och en smula kaosartade.

Gulnat tidningsklipp

Center Syd i Löddeköpinge öppnade officiellt torsdagen den 26 september 1991. Öppningsdatumet var sedan länge väl uträknat. Det var löningsdags, barnbidraget hade precis trillat in och sommaren gick mot sitt slut och höst- och vinterkläder behövde införskaffas.

Smygstart för kommuninvånare

Alla kommuninvånare hade dock fått en specialinbjudan att besöka centret dagen innan den officiella invigningen. Tidningen Arbetet skrev att 10.400 personer besökte Center Syd under onsdagskvällen, vilket var långt fler än under det officiella öppnandet på torsdagen: "Bilköerna ringlade sig som ormar till och från köptemplet".

I Sydsvenskan vittnade föräldrar om att det rådde "näst intill upplopp" på onsdagskvällen. Många hade åkt dit med sina barn för att äta på McDonalds. Men där släppte de bara in särskilt utvalda VIP-gäster. "Unga vrålade och grät. Stämningen var mycket hätsk" berättade en av föräldrarna till Sydsvenskan.

Vikingar och erbjudanden

Invigningsdagen var även den både välbesökt och till viss del kaosartad. "Öppnandet av det nya köptemplet i Löddeköpinge påminde mest om starten till ett hundrameterslopp" enligt Skånska dagbladet, som berättade hur vakterna med hjälp at walkie talkies räknade ner för att kunna öppna alla dörrar samtidigt. "På slaget tolv öppnades dörrarna och de första kunderna sprang in. Vad gör man inte för ett 4-pack herrstrumpor för 30 kronor?" frågade sig tidningens reporter.

Sydsvenskan skrev dagen efter invigningen: "Redan långt innan öppningsdags kl. 12 på torsdagen rullade bilarna in till parkeringsplatserna i en jämn ström. Utanför köpcentret stod hundratals ivriga konsumenter, försedda med kundvagnar modell X-large. När de släpptes in överrumplades de av en hord vikingar med TV-kändisen Ingvar Oldsberg i spetsen, som stormade fram och ägande sig åt något som föreföll vara ett gästabud."

Rekordsent bygglov

Den festliga invigningen till trots - de flesta tidningsklippen i kommunarkivet handlar om de många turerna fram och tillbaka kring huruvida det skulle vara tillåtet att sälja livsmedel på det nya centret.

Till en början var handelsplats Center Syd tänkt som ett industri- och handelsområde och hade enligt de ursprungliga planerna inte tillåtelse för livsmedel. Det var först i ett mycket sent skede som en ansökan om bygglov för livsmedelsförsäljning kom in till kommunen. Dagen innan Center Syd öppnade behandlade och godkände byggnadsnämnden ansökan.

Idag har Galleria Center Syd över 70 butiker i en fastighet på cirka 50 000 kvadratmeter. Gallerian är en del av Handelsplats Center Syd som har en yta på 240 000 kvadratmeter och innehåller cirka 300 företag.

Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1991.