Artikeln publicerades 24 maj 2024

Ur arkivet: Silverforsen brinner ner 1993

I gamla tidningsklipp från januari 1993 kan man läsa om något som många Kävlingebor fortfarande kommer ihåg och nämner när man ber dem att dela med sig av minnen från de senaste 50 åren: Folkets hus i Kävlinge totalförstördes i en brand en kall januarinatt.

Gulnat tidningsklipp.

I tidningarna kan man läsa om brandens härjningar: "Halva byggnaden totalförstördes vid en brand i Kävlinge Folkets hus natten mellan lördag och söndag. Det var ännu på söndagen oklart vad som kan ha orsakat branden men någon misstanke om brott finns inte."

Branden hade upptäckts vid halv fyra på söndagsmorgonen och under sex timmar arbetade 17 brandmän med att hejda elden. Tidningarna berättar att det vid tiotiden på söndagen fortfarande pyste och pyrde om den härjade bråten.

På 50- och 60-talet vallfärdade människor till Kävlinge och Silverforsens dansbana. När branden förstörde Folkets hus 1993 var dansstället långt ifrån sina forna storhetsdagar. Tidningen Arbetet skriver:

"Silverforsen, som Kävlinge Folkets hus också kallades, var gammal samt nersliten, och det var länge sedan dess forna glans började mattas. Bortser man från enstaka fredagsbingon och auktionsförrättningar har byggnaden knappt alls använts under senare år."

Sydsvenskan konstaterar krasst att branden på Folkets hus satte stopp för alla diskussioner om husets framtid. Byggnaden gick inte att rädda. Eller som Sydsvenskan formulerade det: "På söndagsmorgonen avgjorde branden på Folkets hus det som politikerna efter år av diskussioner inte kunnat lösa, Folkets hus framtid."

Silverforsen: Populärt dansställe och långliggare på Svensktoppen

För 50 år sedan vallfärdade människor till Kävlinge för att vid Silverforsens strand skaka de lurviga till sent in på natten. På 50- och 60-talet var det ett riktigt ungdomshak. Varje lördag kom det sex till åtta bussar från Malmö, Lund och Landskrona med ungdomar som ville komma och dansa på Silverforsen. Efter mitten på 70-talet steg medelåldern på besökarna och ryktet om stort dansställe började successivt mattas av. 1981 togs beslutet om att riva den stora utedansrotundan.

1996 låg låten Vid Silverforsens strand med Matz Bladhs orkester 31 veckor på svensktoppen. Musiken var komponerad av Kävlingeprofilen Yngve Johansson.

Ur jubileumsboken "Kävlinge kommun 30 år".

Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp.