Artikeln publicerades 7 juni 2024

Ur arkivet: Kulturhuset invigs 1995

Gamla gymnastiksalen blev ett fräscht bibliotek, i brandbilarnas smörjgrop skapades en ny hörsal och brandmännens gamla omklädningsrum byggdes om till café. I november 1995 invigdes Kävlinges kulturhus i Lallerstedtska huset av författaren Björn Ranelid.

Gulnat tidningsklipp

"Kävlingeborna hade gått man ur huse för att ta sig en titt i sitt nygamla kulturhus, som har ett förflutet som badhus, gymnastiksal, brandstation och polisstation innan det blev bibliotek och kulturcentrum i kommunen." skrev tidningen Arbetet den 26 november 1995 med anledning av invigningen av det nya kulturhuset i Lallerstedtska huset.

Invigning med champagne och kändisar

Den grandiosa invigningen inleddes med champagne i det nya tidningscaféet och en rundvandring i huset innan den officiella invigningen gjordes av författaren Björn Ranelid. Musikskolan, Jaques Werup och Kalajsa stod för musik och underhållning.

Kävlinges bibliotek blev enligt tidningen Arbetet nästan dubbelt så stort när omkring 70.000 böcker flyttades till den gamla gymnastiksalen på ovanvåningen av Lallerstedtska huset. Här fanns biblioteket fram tills i fjol, då det flyttade till mer tillgängliga lokaler i entréplan på det nybyggda kommunhuset.

Café och kulturskola idag

Idag huserar Kulturskolan i Lallerstedtska huset och i bottenvåningen finns caféet, som drivs av daglig verksamhet, kvar. Här kan du fika på vardagar mellan klockan tio och två.

Kävlinge kommun undersöker nu hur vi ska utveckla huset till en levande mötesplats för kommuninvånarna. Detta arbete inleddes med att samla in behov och önskemål från föreningar, studieförbund och kommunala verksamheter. Nu tittar vi vidare på hur vi ska kunna använda lokalerna på bästa sätt för att skapa ett öppet hus med liv och aktivitet så stor del av dagen som möjligt.

Lallerstedtska - ett hus med gamla anor

Lallerstedtska huset skapades av arkitekten Erik Lallerstedt och stod klart 1926. Verksamheten i huset har skiftat genom åren. Kävlinge bibliotek låg här fram till i fjol och det har funnits tvätteri och bad. Polisen huserade en tid i huset, där det också har gymnastiserats och sportats. I ena änden av huset vittnar de breda bågformade dörrarna om att kommunens brandstation en gång låg där. Idag finns ett café som drivs av daglig verksamhet och lokaler för Kulturskolans undervisning och föreställningar.

Ur tidningen Arbetet 951126

Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp.

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1995.