Artikeln publicerades 18 juni 2024

Elever skapade urban konst

Kävlinge kommun har med hjälp av Skapande skola-medel från Kulturrådet åter igen kunnat möjliggöra för våra fantastiska elever att få kreativt utlopp och förgylla sin närmiljö med fantasifull, urban konst.

Ryggtavla på ett barn med svart huvtröja med färgrester på i en gångtunnel med färgglad konst på väggarna.

Med vägledning av konstnärer från Streetcorner har eleverna i årskurs 3 på Ljungenskolan och årskurs 7 på Tolvåkerskolan under maj månad skapat väderbeständig konst för att alla att avnjuta.

Mini-Furulund

Motivet i gångtunneln under spåret i Furulund är dels inspirerad av bilbanor för radiostyrda bilar, dels av mjuka garnnystan från den gamla yllefabriken i närheten.

Målning i gångtunnel av bland annat en svamp och myra.

"Myggan Alfons välkomnar alla till Mini-Furulund där radiostyrda bilar används som transportmedel och yllefabrikens spår skapar mjuka landskap och fluffiga vägar. Miniatyrfolket bygger sina hus i svampar, och gräset är lika högt som våra träd. De simmar i vattenpölar och rider på myrorna! Myr-o-vagnen tar er på äventyr genom Mini-Furulund, där ni kan vinka till alla era vänner! Vill du se Mini-Furulund från ovan? Ta en tur med flygplansfågeln och vinka hej till alla i myrlandet, och passa på att flyga upp och säg hej till människorna ovan!"

Kraftskjulet

Sjuorna på Tolvåkerskolan hämtade kraft i djurens värld. Skjulet blev en manifestation av elevernas egna kraftdjur och de krafter som de inspirerats av.

Skjul med färgglada målningar av djur.

"I alla tider har djuren och deras krafter inspirerat människan! De visar vägen till kunskap, styrka, godhet, snabbhet och kunskaper vi alltid drömt om, som att flyga och vara osynlig. Många av djuren var sammanslagningar av olika djur, med olika krafter - som blev varelser med superkrafter!

Kraftdjuren besökte boulebanan utanför skolan och skapade en målning där några djur smälte samman emedan andra utvecklades. Tillsammans ger de inspiration till besökaren att hitta sin kraft inom sig."