Artikeln publicerades 27 juni 2024

Ur arkivet: Regn och rusk sommaren 1998

Sommar och lata, lediga dagar... Hur såg sommarlovet ut för barn och unga i slutet av förra milleniet? Vi tar en titt i tidningarna i kommunarkivet och bläddrar tillbaka till 1998. En kall och blöt sommar, av artiklarna att döma. Minns du sommaren 1998?

Gulnat tidningsklipp

"Havet är lika grått som himlen och blåsten sliter och drar. Båtarna en bit ut studsar på vågorna och några badare syns inte till på sandstranden vid Barsebäcks saltsjöbad, Sjöbobadet för de flesta. Jo vänta, där en bit från bryggan dyker två huvuden upp ur vattnet. Det är Jack och Joel, snart sex och snart fyra, som vågat sig i" står det att läsa i tidningen Arbetet den 14 juli 1998.

Goda tider för biblioteket

När Jack och Joel badade var det enligt tidningen 17 grader i vattnet och 19 grader i luften. Kanske inte så konstigt att det var ensamt på stranden. Desto fler besökare verkar kommunens bibliotek ha haft under sommaren 1998. I början av juli skriver Skånska dagbladet:

"Kävlingeborna läser böcker som aldrig förr. När sommarhimlen envist hänger gråtung har ett besök på biblioteket blivit populärt (…) I måndags sökte sig mer än femhundra lässugna personer till den gamla brandstationen som numera rymmer Kävlinges bibliotek. Tillsammans lånade de nästa åttahundra böcker."

Den 31 juli gör tidningen ett nytt besök på biblioteket och konstaterar då att regnet vägrar ge sig: "1998 är en lysande sommar. Inte för solkrämsfabrikören. Inte för läskeblaskförsäljaren. Inte för glassrånsbagaren. Men väl för bokmalen."

Föreningar förenar

Kommunens föreningar trotsade det dystra vädret och anordnade läger och aktiviteter för barn och unga. I tidningarna från 1998 finns reportage från bland annat seglarskolan i Barsebäckshamn och Harrie IFs fotbollsskola för knattar på Harrievallen. Om fotbollsskolan skriver Sydsvenskan "Här samsas pågar och töser från Dösjebro IF, Furulunds IK och Kävlinge GIF med arrangörsklubbens egna plantor och alla har lika kul, garanterat."

Samma tidning berättar att seglarskolan i Barsebäckshamn 1998 hade hållit på varje sommar i snart 40 år. "Vädret har spelat oss ett spratt i år. Några dagar har vi fått hålla oss på land för att träna knopar, leka och prata seglingsteori" sade en av seglarlärarna till tidningen.

Extrapengar gav fler feriejobb

För de lite äldre ungdomarna fanns det, precis som i år, sommarjobb inom kommunens verksamheter. 1998 sköt kommunen till extrapengar så att totalt 90 skolungdomar kunde få ett så kallat kommunalt feriejobb. I år får rekordmånga ungdomar chansen att sommarjobba i Kävlinge kommun. 132 unga i åldern 15 till 18 år kommer att få en inblick i arbetslivet, en möjlighet att tjäna pengar och samla på sig värdefull arbetslivserfarenhet.

Vi får hoppas på en varmare sommar 2024 än 1998. Men blir det inte så får vi väl göra som Jack och Joel gjorde 1998 - bita ihop och ta ett dopp ändå. Eller bege oss till biblioteken för att botanisera bland böcker, filmer och spel.

Bokbingo, sommarbok och mycket mer - Biblioteket har aktiviteter för både soliga och regniga sommardagar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lovaktiviteter - vi har samlat spännande aktiviteter för barn och unga i en lovkalender

Våra sommarpraktikanter har börjat - nyhet från den 17 juni 2024 Länk till annan webbplats.

Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp
Gulnat tidningsklipp.

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1998.