Artikeln publicerades 7 juli 2024

Ur arkivet 1999: Var ska Dockan stå?

Boteros skulptur Dockan var ett hett ämne vintern 1999. I tidningarna kunde man följa de långdragna diskussionerna om den yppiga statyns framtid. Skulle Dockan stå kvar på sin befintliga plats, trots risk för skadegörelsen, eller flyttas till en säkrare plats?

Gulnat tidningsklipp.

Under första kvartalet 1999 skrevs det åtskilliga artiklar om huruvida den kända konstnären Boteros staty Dockan skulle flyttas från sin dåvarande plats utanför Lallerstedtska huset i Kävlinge. Turerna var många men till slut beslutades att Dockan skulle stå kvar, men med extra belysning för att skydda statyn. Tidningen Arbetet sammanfattade det hela i en nyhet den 20 mars 1999:

"Det var sedan ett nytt fall av skadegörelse rapporterats som en eventuell flyttning av statyn började diskuteras strax efter nyår. Att placera statyn inomhus i bibliotekets foajé var ett alternativ. Man talade också om någon forma av staket eller rent utav att flytta tillbaka Dockan till kommunhuset där den stod oantastad under flera år. Länge har det dock lutat åt att statyn trots allt skulle stå kvar där den är (…) Så blir det alltså nu, med den enda förändringen att extra belysning sätts upp."

Dockans historia

Boteros Dockan är ett av de mest kända konstverken i Kävlinge kommun. Hur den hamnade här har en alldeles speciell historia.

1980 drabbades ägaren till glacéläderfabriken Frans Möller av ryggskott och hamnade på Lunds lasarett. I sängen bredvid låg en trevlig sydamerikansk man vid namn Botero och Möller som kunde spanska började konversera. De hade, var och en på sitt håll, förlyft sig. Botero troligtvis då han försökte rubba någon av sina trinda skulpturer. Hans skulpturer är ofta ironiska porträtt av runda människor från en borgarklass, som "gottar” sig i världens resurser.

Frans Möller blev förtjust i både mannen och en kvinnofigur som porträtterades på en affisch som gjorde reklam för Boteros kommande utställning i Lunds konsthall. När sedan Botero några år efter mötet på sjukhuset gjorde en bronsskulptur av den trinda kvinnan från affischen, Dockan, köpte Möller skulpturen.

Möller valde dock att inte behålla statyn, utan skänkte den till Kävlinge kommun. Länge stod statyn utanför vårt gamla kommunhus men när det nya biblioteket invigdes 1995 i Lallerstedtska huset i Kävlinge flyttades skulpturen dit. Den stod den första tiden utanför entrén men flyttades sedan inomhus. Där står den än i dag och kan beskådas om du exempelvis besöker Kulturhuscaféet eller Kulturskolan.

Läs mer om konst i Kävlinge kommun

Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp.
Gulnat tidningsklipp

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1999.