Artikeln publicerades 18 augusti 2024
Ur arkivet 2005: Barsebäck stängs för gott 2005
Tidningsklippen från 2005 är många i kommunens arkiv. Stora helsidesartiklar och svarta rubriker berättar om den historiska stängningen av Barsebäck vid midnatt tisdagen den 31 maj 2005.
"Några minuter efter klockan 18 igår tog Han Edberg, vd för Ringhalsgruppen och högste chef för Barsebäcksverket, emot beskedet från kontrollrummet att avvecklingen av Barsebäck 2 påbörjats. Ett knippe styrstavar hade skjutits in i reaktorhärden och effekten började sjunka."
Så skriver Sydsvenskan på förstasidan den 1 juni 2005. Inne i tidningen kan man läsa om verkets sista timmar:
"I Barsebäcks hörsal kunde ett 70-tal journalister och en rad inbjudna dignitärer via storbilds-tv följa hur de sista suckarna av elektricitet strömmade ut från verket (…) Det enda som höll humöret uppe bland de anställda var en påkostad italiensk buffé - och ett bildspel där fotografier från de gångna trettio åren passerade revy."
Energiskt debatterad energi
Få saker i Kävlinge kommun har blivit så omtvistade som Barsebäcks kärnkraftverk. 1965 köpte Sydkraft mark av greve Hamilton utanför Barsebäckshamn för att kunna bygga ett kärnkraftverk. De hade tidigare tittat på Torekov, men borgmästarna i Köpenhamn och Helsingör var övertygade om att Barsebäck var en bättre plats. Läget var väl uträknat. Det låg vid kusten, nära till kylvatten, i en region med stort energibehov och med relativt få boende inom 5-kilometerszonen.
Många inom kommunen var positiva till en etablering av en kraftfull arbetsgivare och flera av de anställda som skulle bygga upp verket flyttade till kommunen. Tendensen, även på andra platser i världen, har varit att ju närmare man bor, desto tryggare är man. Men långt utanför kommunens och även landets gränser växte motståndet. Redan innan Barsebäcksverkets båda reaktorer var i drift 1977 gick tusentals personer i protestmarscher. Inte minst i Danmark var motståndet stort.
En epok går i graven
1980 hölls kärnkraftsomröstningen i Sverige. Det svenska folket valde att med vissa förbehåll avveckla kärnkraften till år 2010. Den 30 november 1999 stängdes efter långa diskussioner Barsebäck 1, som ett led i avvecklingen. I oktober 2004 enades socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet om att Barsebäcks 2 ska stängas och den 31 maj 2005 tryckte kontrollrumsteknikern på stoppknappen för Barsebäck 2.
Fakta: Barsebäcksverket
- 1969: Första spadtaget tas.
- 1975: Reaktor 1 tas i drift.
- 1977: Reaktor 2 tas i drift.
- 1976: Första organiserade Barsebäcksmarschen mot kärnkraft. Marscherna pågår därefter i ett tiotal år.
- 1979: En olycka inträffar på kärnkraftverket i Harrisburg i USA och motståndet mot kärnkraft ökar.
- 1980: Folkomröstning om kärnkraftsfrågan i Sverige. Linje 2 som innebar successiv avveckling, offentligt ägande och kraftfull energihushållning vann omröstningen.
- 1985: Ett haverifilter installeras för att minska utsläpp vid en eventuell olycka.
- 1986: Kärnkraftsolycka i Tjernobyl, debatten mot kärnkraft får ny fart.
- 1999: Barsebäck 1 stängs ner.
- 2003: Demoskop genomför en undersökning som visar att 93 procent av invånarna i Kävlinge kommun är positiva till kärnkraft.
- 2005: Barsebäck 2 tas ur drift.
- 2016: Rivningen av Barsebäcksverket påbörjas.
- 2023: Lokala säkerhetsnämnden vid Barsebäcksverket upphör.
- 2024: En förstudie inleds om en fossilfri energipark på området – Clean Energy Park.
Källa: Kävlinge kommun 30 år, Wikipedia, kavlinge.se
I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 2005.