Artikeln publicerades 19 augusti 2024
Havssimbanan i Barsebäck
Dryga 150 meter ut i vattnet mellan Barsebäckshamn och Barsebäcksstrand, kan du se åtta röda bojar ligga och guppa i havet. Placerade med cirka 200 – 300 meters avstånd, bildar de en cirka 2,5 kilometer lång bana för den äventyrliga simmaren att följa!
Har du testat havssimbanan i Barsebäck?
Hofterupsbon Mari Ekelund är en öppet-vatten-simmare sedan 15 år tillbaka och flitig användare av havssimbanan. Under en semester i Spanien fick hon idén om en havssimbana och denna idé tog hon sedan vidare till Kävlinge kommun. Sedan år 2022 placeras banan ut av kommunen under sommarmånaderna.
”Det är enligt min mening det finaste stället i Sverige att simma på…en av de bästa simningarna på sommaren är när man startar klockan tjugo från hamnen mot stranden. Det är magiskt, då simmar man nästan in i solnedgången. Det är de bästa sommarminnena som finns” säger Mari.
Vad ska man tänka på om man vill prova havssimbanan?
Mari rekommenderar att har simglasögon, våtdräkt och en säkerhetssimboj. Simma gärna i grupp och sätt upp delmål i din simning.
”Börja med att simma ut till en boj och därefter ökar du successivt - tänk inte att du ska simma hela banan på första försöket!” menar Mari.
Med hänsyn till djur-och naturliv får ingen uppstigning ske längs naturstranden på sträckan mellan hamnen och stranden. Simma aldrig ensam, all simning sker på egen risk. Är vattnet kallare än 22 grader rekommenderas våtdräkt.
Saknar du någon att simma med? Då rekommenderar Mari att du går med i Facebookgruppen ”Simning i Barsebäck 2024” – där finner du ett hundratal aktiva simmare!
SK Nereus
Mari är också en aktiv simmare i föreningen SK Nereus, som erbjuder simskola, tävlingsverksamhet och vuxenverksamhet på Harjagersbadet i Kävlinge. Vuxenverksamheten har totalt ett 50-tal aktiva simmare. Mari deltar i Masters-gruppen, där de ett 20-tal simmare som tränar två gånger i veckan.
Men under sommarmånaderna är det onsdagskvällar i Barsebäck som gäller för Mari.
”Det är bekvämt att simma med våtdräkt, man får hjälp och behöver inte tänka på sin position i vattnet. Det är lite meditativt, man ligger där och maler på. Det är inte bara kakelplattor man ser som det är när man simmar i bassäng. Jag har simmat så mycket där så jag känner igen alla kullar längs strandkanten, var det är lite grundare och de hus som dyker upp längs vägen.”