Artikeln publicerades 12 oktober 2024
Ur arkivet 2013: Eleverna ska fixa biffen
"Med tv-kocken Paul Svensson som inspirationskälla fräschas det upp i de offentliga skafferierna i Kävlinge kommun. Mattanterna har åkt in i garderoben." skriver Sydsvenskan i början februari 2013.

Under sportlovet vårterminen 2013 besökte Sydsvenskan Kävlinge då kommunens måltidspersonalen fick kompetensutveckling genom flera utbildningar på temat måltiden i centrum. Tidningen berättar:
"I år var det avstamp med Paul Svensson som idéspruta och rådgivare. Inför 150 personer i Korsbackaskolans aula, alltifrån rektorer, politiker och kökspersonal, gav han under en dryg timme sin syn på mat och hur den ska tillagas. Därpå blev det mingel med musik och mindre förtäring."
Buffé och matglädje
Under 2013 utvecklades skolmåltiderna. "Borta är serveringen med att sleva upp mat över en disk. I stället plockar barnen själva från buffébordet." skrev Sydsvenskan i slutet av februari.
I samma tidning kan man läsa att personalen, som numera titulerades kockar istället för mattanter, hade blivit mer delaktig i vilka rätter som skulle serveras och att de flesta barnen gillade maten enligt en större enkät som gjorts på skolorna.
Mat lagad från grunden - nu som då
"När Sydsvenskan besöker skolan har köket lagat till 1400 portioner korv och potatismos. Ur två stora kantiner slevas moset upp i mindre kantiner för att skickas ut i matsalen och till andra skolor. Det är riktigt mos, gjort från grunden."
Även idag är det i skolköken fokus på kvalitet och att kunna erbjuda barnen vällagad mat där de kan välja fritt mellan olika alternativ.
En annan aspekt som blivit allt viktigare är hållbarhet och att minska matsvinnet. Bland annat genom att ta tillvara överbliven mat på olika sätt. Kanske kokar man en buljong, piffar till en deg eller gör en helt ny pastasås av det som blir över. Exempelvis har överbliven grönsakssoppa blivit grönsaksbiffar och morötter från salladsbuffén kan nästa dag hamna i brödbaket.
När skolköken under fyra veckor i höstas mätte hur mycket mat som slängdes var det endast 22 gram svinn per portion.
Lantsoppa, laxröra och smoothie - laga skolkökens favoritrecept!


I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 2013.