Artikeln publicerades 1 november 2024

Välkommen till Café Ligustern - en social träffpunkt

Kävlinge kommun gör under två år en storsatsning tillsammans med Vårdcentralen och Arbetsförmedlingen för att stötta personer till arbete och självförsörjning. En del i detta projekt är det nyöppnade Café Ligustern i Furulund.

Några äldre och yngre personer sitter vid ett bord och dricker kaffe.

På Ligusterns träffpunkt doftar det nybryggt kaffe. Vid ett dukat bord sitter några damer från PROs bokcirkel och väntar på att resten av sällskapet ska slå sig ner. Det är tisdag eftermiddag och den sociala träffpunkten Café Ligustern har öppet.

- Med Café Ligustern tar vi svenskundervisningen ut från klassrummet och bygger ett socialt nätverk. De som serverar här studerar SFI på Lärcentrum men har även olika hälsofrämjande aktiviteter, bland annat Café Ligustern, förklarar projektledare Faiza Ul-Hassan.

En efter en slår sig deltagarna ner vid bordet hos caféets besökare. Kunskaperna i svenska språket är olika men alla hjälps åt. Imad Alaa Eddin serverar kaffe och kaka medan Nadia Faqiri skojar med Leif, som bor på Ligustern och som kommit ner för att få lite sällskap till eftermiddagskaffet.

- Jag kan inte dricka starkt kaffe, då kan jag inte sova. Jag behöver mjölk i, förklarar Nadia och Leif svarar skrattande att kaffe bara är starkt om det är konjak i.

Hälsa och svenskundervisning

Café Ligustern är en del av ett större projekt där Kävlinge kommun, med stöd från samordningsförbundet Finsam Sydväst, gör en tvåårig satsning riktat till personer med olika komplexa hinder som står i vägen för arbete och självförsörjning.

- Man löser inte livets problem bara för att man klarat SFI:n. Vi vill försöka hitta bakomliggande faktorer som kan hindra människor från att ta sig in på arbetsmarknaden. Därför samarbetar vi i detta projekt både med Arbetsförmedlingen och med Vårdcentralen, berättar Faiza Ul-Hassan.

Hela projektet pågår fram till våren 2026 men varje deltagare deltar utifrån sina behov och förutsättningar. Vissa kommer att vara redo för arbete, praktik eller studier tidigare och andra kan behöva längre tid. SFI varvas med olika hälsofrämjande aktiviteter och med information om arbetsmarknaden och det svenska samhället.

Samvaro och kulturutbyte

Vid kaffebordet börjar man diskutera faten som kakorna serveras på. Faiza Ul-Hassan har varit på Svenska kyrkans second hand-butik i Furulund och handlat porslin och det visar sig att årstallrikarna från 70- och 80-talet blir ett hett samtalsämne och en fin ingång till ny kunskap om Sverige och det svenska språket.

- Vem det här unga paret på tallriken från 1976 är? Det är ju kungen och drottningen, förklarar en av damerna från bokcirkeln för de som inte kände igen de unga tu.

Kunskapsutbytet sker åt båda hållen och bland annat är intresset för matlagning stort. Vid den första caféträffen hade Imad Alaa Eddin tagit med sig en grönsaksrätt från Syrien och caféets gäster fick även testa sudansk mat. Det gav mersmak:

- Kakor och kaffe är så svenskt. Det skulle vara spännande att smaka mat från andra länder.

Så är planerna i full gång. Kanske skulle man kunna göra en kokbok tillsammans med mat från hela världen? Idéerna är många och det verkar finnas gott om samtalsämnen inför kommande caféträffar.

Välkommen till Café Ligustern

Varmt välkommen till Café Ligustern! Vi håller öppet på träffpunkten i Furulund varje tisdag eftermiddag och bjuder då på fika och sällskap.

  • Tid: Tisdagar kl. 14:30 – 16:00
  • Plats: Ligustern i Furulund

Har du frågor är du välkommen att kontakta projektledare Faiza Ul-Hassan, på telefon 0730-972718 eller träffpunktskoordinator Monika Persson på telefon 0705-524692.

Imad Alaa Eddin och Nadia Faqiri serverar damerna från bokcirkeln kaffe och kaka.

Imad Alaa Eddin och Nadia Faqiri serverar damerna från bokcirkeln kaffe och kaka.

Blå tallrik med bild på en ung drottning och en ung kung.

Årstallrikarna blev snabbt ett trevligt samtalsämne.

Detta är Finsam

Finsam Sydväst är ett samordningsförbund bestående av kommunerna Burlöv, Staffanstorp, Kävlinge och Vellinge samt Region Skåne, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Förbundets vision är att med effektiv samverkan öka individens möjligheter till arbete och egen försörjning.

Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (Finsam) gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och region att samverka finansiellt genom att bilda samordningsförbund. I samordningsförbundet beslutar aktörerna hur samarbetet ska utformas utifrån lokala förutsättningar och behov.

Källa: www.finsam.se

 

Relaterade nyheter