Artikeln publicerades 27 november 2024

Ny åtgärdsplan stärker Kävlinge kommuns brottsförebyggande arbete

Kävlinge kommun har tagit fram en ny åtgärdsplan för att stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Planen, som antogs av kommunstyrelsen den 20 november, lyfter fram tre prioriterade områden: våld bland unga, våld i nära relationer och välfärdsbrottslighet.

Visionsbild för Kävlinge kommun, framtagen till Översiktsplanen 2024.

Den nya planen är en del av kommunens arbete enligt den nya lagen (2023:196) om kommuners ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Lagen kräver att kommuner arbetar målinriktat med att främja trygghet och förebygga brott genom att samordna det brottsförebyggande arbetet, ta fram en lägesbild över brottsligheten samt en plan för åtgärder.

Den nya åtgärdsplanen ger en tydlig riktning för Kävlinge kommuns brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. De prioriterade områdena är:

  • Våldsbrott bland unga
  • Våld i nära relation
  • Välfärdsbrottslighet

Långsiktigt och målmedvetet arbete

Charlotte Malmborg, brottsförebyggande samordnare i Kävlinge kommun, betonar vikten av samverkan:

Det är positivt att vi är många aktörer som engagerar oss för en trygg och säker kommun. Tillsammans med våra samverkansaktörer med Polisen i spetsen, kan vi arbeta brett och följa upp effekterna av våra insatser. Det finns mycket engagemang och kunskap i våra samverkansorgan strategiska folkhälsogruppen och Rådet för trygghet och hälsa. Det känns bra att vi nu har en åtgärdsplan som avstamp för det fortsatta arbetet.

Kommunstyrelsens ordförande Annsofie Thuresson lyfter fram det långsiktiga perspektivet:

Att våra medborgare upplever trygghet i offentliga miljöer är ett av våra övergripande kommunmål. Det brottsförebyggande arbetet är mycket viktigt och ligger mig varmt om hjärtat.

Första uppföljningen av samverkansöverenskommelsen med Polisen

Kävlinge kommun har också gjort en första uppföljning av samverkansöverenskommelsen med polisen, som gäller för perioden 2023–2026.

Uppföljningen visar att arbetet med trygghet i offentlig miljö, barn och unga i riskzon, stöd att lämna kriminell livsstil och våld i nära relationer redan lett till ett antal konkreta åtgärder.

Under 2024 har flera åtgärder genomförts, bland annat:

  • Trygghetsvandringar i samarbete mellan kommunen, polisen och KKB.
  • Kontinuerlig översyn av belysning och buskage i offentliga miljöer.
  • Förebyggande insatser på skolor, däribland en sökning med narkotikahund utan fynd.
  • Interna utbildningar om våld i nära relationer och vidareutbildning av handläggare.

Samverkansöverenskommelsen kan ses som ett avtal mellan kommun och Polis inom ett antal utpekade områden. Utifrån den och aktuella läges- och behovsbilder har åtgärdsplanen tagit fram där vi ringar in arbetet ytterligare tillsammans med samtliga samverkansaktörer.

Både samverkansöverenskommelsen och åtgärdsplanen syftar till att förebygga brott, öka tryggheten och att nå de kommunövergripande målen - framförallt målet om trygga offentliga miljöer samt målet om att färre barn och unga ska uppvisa riskbeteende.

Det brottsförebyggande arbetet som i många delar är synkroniserat med arbetet inom folkhälsa och ANDTS (alkohol, narkotika, doping, tobak, spel) är beroende av samverkan mellan olika aktörer, gemensamma insatser och att alla har förutsättningar och kunskap.

Relaterade nyheter