Artikeln publicerades 5 december 2024
Tillsammans fortsätter vi förebygga vi undernäring
I Kävlinge kommun är vi stolta över det arbete vi gjort för att förebygga undernäring inom projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre. Nu är projektet inne på upploppet och på Nollvisionskonferensen i Lund den 21 november berättade vi om våra framgångar och lärdomar.
Kävlinge kommun är sedan 2019 en av pilotkommunerna i Nollvisionen för undernäring hos äldre, ett projekt som letts av Livsmedelsakademin och finansierats av Vinnova.
Mod och engagemang
Nu är det femåriga uppdraget inne på upploppet och vi fick under konferensen dela med oss av kunskap, erfarenheter, upptäckter och resultat från vårt arbete, och inte minst bjuda in till en dialog om vad som är nästa steg.
Det har varit väldigt lärorikt att jobba i pilotform, så det vill vi gärna fortsätta med. Vi har kunnat testa oss fram för att hitta de bästa lösningarna och hela tiden justerat och förbättrat. En viktig lärdom är att våga börja och att våga göra om när det blir fel, säger Ellen Hugosson, måltidsutvecklare i Kävlinge kommun.
Idag har Kävlinge kommun en permanent måltidslösning där färdiglagade kylda maträtter levereras hem via egen transport till seniorer i ordinärt boende med hemtjänst. Tjänsten utvecklades under projektet och är anpassad efter engagemang från våra olika verksamheter och synpunkter från seniorer och deras anhöriga.
Samverkan och tillit
Under projektet har det blivit tydligt att samverkan och tillit är viktigt för att nå framgång.
Samarbete mellan olika yrkesgrupper och över verksamhetsgränserna, från politiker till undersköterskor och kockar är avgörande för att driva verklig förändring, säger Jens Modéer, chef för Måltidsservice i Kävlinge kommun.
Under Nollvisionskonferensen deltog också Kävlinge kommuns styrelseordförande Annsofie Thuresson där hon tillsammans med andra beslutsfattare delade med sig av hur de började sitt arbete med att förebygga undernäring.
Vi politiker ska visa engagemang och tydligt peka ut vad vi vill åstadkomma och under hela vägen följa upp och be om återkoppling, men vi ska inte detaljstyra genomförandet och peta i hur uppdraget löses.
Dags för nästa steg
Under Nollvisionskonferensen kunde alla som jobbar med eller runt seniorer få en djupare inblick i de metoder och insatser som har utvecklats under projektet. Nu gäller det att ta tillvara på alla erfarenheter och tillsammans med verksamheter och seniorer fortsätta arbetet.
Det nationella projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre avslutas vid årsskiftet, men i Kävlinge kommer arbetet med att förebygga undernäring att fortsätta, lovar Jens Modéer.