Artikeln publicerades 17 december 2024
Kretslopp i fokus: Kommunens möbler lyfter skytteklubben
En viktig del i Kävlinge kommuns kretsloppsarbete är att minska avfallet och återvinna så mycket som möjligt. När vi flyttade ut från det gamla kommunhuset var det därför viktigt för oss att se till att överblivna möbler och kvarlämnad inredning kunde återbrukas så mycket som möjligt. Något som bland annat Kävlinge sportskytteklubb är tacksamma för.
I skyttelokalen kan man träna både stående och sittande skytte. Längst till vänster står 23-årige Adam Hanhineva, som hållit på med skytte sedan han var 5 år. Sittande skyttar till höger är Millie Persson, Joel Kunosson och Jonathan Andersson.
En del av möblerna från gamla kommunhuset används i det nya kommunhuset medan en del fick flytta till andra verksamheter inom kommunen. I våras bjöd kommunen också in föreningar att komma och hämta möbler och annat material som behövde nya hem. Så mycket som 80 procent gick till återbruk.
En av de föreningar som nappade på erbjudandet var Kävlinge Sportskytteklubb. Vid flera tillfällen kom de med släp för att bära och lasta. Främst var det de överblivna höj- och sänkbara skrivborden som lockade. Nu undrar vi förstås vad de används till idag?
Anpassas efter skytten
Under sommaren och hösten har skytteklubben renoverat sina lokaler som ligger i källaren under Korsbackahallen. Förutom att golvet slipats och målats om har de höj- och sänkbara skrivborden justerats och monterats ihop till stabila men anpassningsbara skjutbord för sittande skytte. Eftersom skrivborden var för breda har först ben och transformator skruvats av, sedan har bordskivan kapats till rätt storlek med vinkelslip innan ben och transformator skruvats på igen. För att man inte ska glida med armbågarna mot bordskivan när man sitter och skjuter har till sist också de gamla filtskydden monterats på.
Nu står alltså 16 höj- och sänkbara skjutbord klara i skyttelokalen som kan anpassas så att de passar perfekt till den höjd som respektive skytt behöver.
De nya borden underlättar jättemycket. Tidigare hade vi kuddar och frigolitblock som skyttarna fick stapla på varandra. Det blev inte alls lika stabilt, säger Patrik Johansson som är en av träningsledarna i Kävlinge sportskytteklubb.
En sport för alla
Vi besöker sportskytteklubben en tisdagskväll. Då är det öppet för alla över 7 år att komma och skjuta luftgevär, både nybörjare och veteraner. Det blir snabbt nästan fullt vid de olika skytteborden. Några sitter och några står. I mitten av rummet hänger en ställning med styva jackor som man kan låna för att bli så stabil som möjligt under skjutningen.
Efter OS blev det lite hysteri, vilket förstås är jättekul. Många ville prova på sporten efter att Victor Lindgren från Sjöbo tog silver i Paris i somras, berättar Patrik.
Kävlinges egen skyttekung heter Jesper Johansson. Han är 19 år och tävlade i junior-VM i Lima i oktober. Tillsammans med Victor Lindgren och Pontus Kallin vann han ett silver i lagtävlingen samt ett individuellt silver i 50 meter gevär liggande. Jesper går just nu på skyttegymnasiet i Sävsjö tillsammans med Oskar Löfvander som också är en lovande skytt från Kävlinge. Båda två har tillbringat många timmar i skyttelokalen under Korsbackahallen. Ytterligare tre skyttar från föreningen har kvalificerat sig till riksidrottsgymnasiet i Sävsjö de senare åren, så klubben har verkligen prickat rätt i sin satsning och satt Kävlinge på den svenska skyttekartan.
Den här dagen träffade vi på Jespers lillebror Jonathan Johansson i skyttelokalen. Han tränade stående skytte i full koncentration.
För att bli riktigt bra måste man träna 35 timmar i veckan. Men man måste ju inte tävla. Det går också bra att bara komma ner här och skjuta sin serie på 30 skott en gång i veckan, säger Patrik Johansson.
Vi slås av vilken jämlik sport det är. I lokalen blandas unga och gamla, tjejer och killar, korta och långa. Ibland kommer hela familjer, i flera generationer. Några har egna gevär med sig, andra lånar utrustning på plats. Stämningen är väldigt glad och avspänd.
Vi har medlemmar från 7 till 80 år. Alla är välkomna hit för att prova på, avslutar Patrik.
Vi är stolta över att vårt kretsloppsarbete inte bara minskar avfallet utan också stärker lokala föreningar och bidrar till både hållbarhet och utveckling.
![Gänget från skytteklubben som hämtade material från kommunhuset.](/images/200.49c025a2193955bf6cd5636/1734342341905/Flytten_webb_crop.jpeg)
Här ser ni bilder från hämtning, renovering och vårt besök.
Om Kävlinge sportskytteklubb:
Kävlinge portskytteklubb bedriver luftgevärsskytte för både barn, ungdomar och vuxna i källaren på Korsbackahallen. Här skjuter man luftgevär på 10 meters avstånd, på en 10-ringad tavla. Vapen och övrig utrustning finns att låna. Drop in på tisdagar kl. 17.30 -19.30.
Om Kävlinge kommuns kretsloppsplan:
Kävlinge kommun antog 2021 en kretsloppsplan tillsammans med SYSAV nio andra skånska kommuner. Den gemensamma kretsloppsplanen har tre mål som alla främjar en hållbar utveckling i samhället. De tre målen hänger ihop och bidrar till att minska avfallet, öka återvinningen samt sätta beteendeförändring i fokus. Att kommunicera goda exempel på hållbara aktiviteter som görs i kommunen är en av många åtgärder som ingår i handlingsplanen kopplad till målen.
Läs mer om kretsloppsplanen på kretsloppsplanen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kävlinge kommun har också en strategi för hållbar utveckling. Vårt hållbarhetsarbete ska genomsyra all verksamhet och bidra till en hållbar, trygg och meningsfull framtid i Kävlinge kommun.
Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på kavlinge.se/hallbarhet Öppnas i nytt fönster.