Artikeln publicerades 11 februari 2025
Kävlinge kommun stärker rutiner för inköp
Rutiner för inköp i Kävlinge kommun fungerar i huvudsak väl men vissa brister finns. Det visar en grundlig genomgång som gjorts i kommunens alla verksamheter. För att göra det ännu enklare att göra rätt håller nu kommunen på med att ta fram en handlingsplan med konkreta förbättringar av inköpsprocessen.
.webp)
Kävlinge kommun har under vintern genomfört en extra intern kontroll avseende avtal och upphandling. Syftet var att få en övergripande förståelse för hur nuläget ser ut för våra inköp och om något måste åtgärdas.
Analysen som gjorts innefattar de utbetalningar som genomförts till leverantörer för inköp av varor, tjänster och entreprenader som gjorts över tidsperioden 2023–2024 med en inköpsvolym över 700 000 kr. Resultatet av granskningen visar att inköp har gjorts på cirka 850 miljoner kronor och att cirka 97,5 procent av dessa finns avtal. Resterande andel, cirka 21 miljoner kronor, har gjorts utanför avtal.
– Resultatet visar att vi behöver bli bättre på inköpsprocessen. Även om 21 miljoner kronor är en liten andel av den totala inköpsvolymen så är det mycket pengar. För oss är det viktigt att vi hanterar skattemedel på ett korrekt sätt, säger kommundirektör Mikael Persson.
Inga onödiga inköp
Det finns olika anledningar till att inköp har gjorts utan avtal. Exempelvis har bristande samordning mellan våra verksamheter lett till att överblick av den totala inköpsvolymen saknats. Det har också hänt att inköp har skett av leverantör utan avtal.
– Det som är viktigt att poängtera är att de inköp som har gjorts är produkter och tjänster som kommunen har haft behov av och som är nödvändiga för kommunens verksamheter men att det har gjorts på ett felaktigt sätt, slår Mikael Persson fast.
Förbättringsarbete påbörjat
Granskningen visar att Kävlinge kommun behöver förbättra rutinerna för inköp och upphandling. Fokus är att det ska vara lätt att göra rätt.
– Vi gör det enklare att hitta och använda nya och gällande avtal samtidigt som att vi kommer höja kompetensen och förbättra rutinerna för hela inköpsprocessen. Det är också viktigt att stärka samarbetet mellan kommunens olika verksamheter och bolag, säger Mikael Persson.
Många av åtgärderna som gäller de felaktiga inköpen eller utgångna avtalen är redan genomförda eller påbörjade, se bifogad rapport. Det långsiktiga förbättringsarbetet med rutiner och riktlinjer kommer att följas upp genom kommande internkontroller.