Artikeln publicerades 25 februari 2025
Skönadalaren – den klimatsmarta bönbiffen
På Skönadalsskolan jobbar de innovativa och driftiga kockarna Markus Johansson och Andreas Erlandsson. De har utvecklat en egenmald färs gjord på bruna bönor som är bra både för miljön och ekonomin, och som nu blivit rikskändis.

Skönadalaren är en rödbetsbiff med unik bönfärs som utvecklats på Skönadalsskolan.
Inom Måltidsservice jobbar man för att göra de offentliga måltiderna mer hållbara, bland annat genom att i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt.
Perfekt tuggmotstånd
Tillsammans med en portabel kvarn började därför kockarna på Skönadalsskolan att experimentera med svenskodlade baljväxter. Det briljanta resultatet är en egenmald färs gjord av torkade bruna bönor som först blötläggs och sedan kokas, för att få mer tuggmotstånd jämfört med förkokta bönor. Färsen används numera flitigt som vegetabilisk proteinkälla i skolans matservering, bland annat till chili sin carne, vegetarisk lasagne och rödbetsbiffar.
- Det har inte varit några svårigheter i processen, det har bara varit roligt att prova sig fram. Förändringsarbetet med att gå ifrån att köpa in en färdig färs till att göra sin egen har varit enkel. Självklart var det jobbigt de första dagarna med att komma igång att blötlägga och koka upp men det blev snabbt en enkel rutin, säger Andreas Erlandsson.
Studiebesök på skolan
På en mässa i Halmstad träffade kockarna Markus och Andreas på Eva-Lena Lindqvist från Lantmännen. Hon blev nyfiken på färsen och ville komma på besök till Skönadalsskolan.
- Vi bjöd Eva-Lena på bönpopcorn, rödbetsbiffar och chili sin carne och hon blev väldigt förtjust. Hon tog med sig recepten till Lantmännens produktutvecklare och nu har vår rödbetsbiff fått namnet Skönadalaren, berättar Markus Johansson.
Klimatsmart och budgetvänlig
Receptet på rödbetsbiffen har nu delats på sociala medier och ligger tillgängligt för hela svenska folket och övriga matlagnings-Sverige på Martin & Serveras webbplats i samarbete med Go Green och Lantmännen Cerealia.
- Det är ett nytt och smart sätt att använda denna fantastiska råvara som blivit en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Dessutom är det ett budgetvänligt alternativ. Vår råvarukostnad för proteinet i måltiden minskar med flera kronor per portion jämfört med vegetarisk eller animalisk färs, säger Jens Modéer, kommunens måltidschef.
Blir du också sugen på att sätta tänderna i en Skönadalare? Här kommer receptet på den rikskända biffen med bönfärs och rödbetor.
Smaklig måltid!
Skönadalaren – Rödbetsbiffar till cirka 10 portioner
Ingredienser:
- 500 g blötlagda brunabönor
- 300 g rödbetor
- 300g kokt kall potatis
- Kapris
- Salt och peppar
- Rosmarin
- Dijonsenap
- 2 dl ströbröd
- 3 dl pumpakärnor
Tillagning:
- Blötlägg bönorna (lättast över natten).
- Byt vatten och koka bönorna minst 20 minuter.
- Koka rödbetorna och potatisen, kyl ner.
- Mal eller mixa allt i ”köttkvarnen”.
- Blanda sedan ihop alla ingredienser och forma till biffar.
- Stek eller tillaga i ugn.