Artikeln publicerades 4 mars 2025

Ungdomar formar framtidens äldreomsorg i Kävlinge

Kävlinge har startat ett samarbete med Ung Omsorg, där unga får chansen att arbeta på äldreboenden. Syftet är att skapa intresse för vårdyrket, och bygga broar mellan generationerna.
- Det blir ett utbyte mellan dagens unga och dagens äldre, säger Ulrika Johansson på Kävlinge kommun.

Tre ungdomar sitter och pratar med två årsrutinerade damer i hemtrevliga soffor.

Med hjälp av Ung Omsorg skapar Kävlinge kommun möten mellan generationer på äldreboenden. Här engagerar sig ungdomar genom samtal och aktiviteter som ger de årsrika en meningsfull och social vardag. Foto: Ung omsorg

En av de största utmaningarna för kommunerna i Sverige just nu är den så kallade demografiutmaningen. Det innebär att antalet födda barn minskar samtidigt som antalet äldre, som behöver vård, ökar. Detta leder till en obalans. För att kunna stötta de äldre kommer omsorgen behöva anställa många fler människor framöver.
– Vi har fler som blir äldre och färre som ska ta hand om dem. Vi behöver rekrytera fler till vård- och omsorgsyrket, säger Ulrika Johansson, kvalitetscontroller inom sektor Omsorg i Kävlinge kommun.

Ung omsorg

Ett sätt att få fler unga att intressera sig för att arbeta inom vård och omsorg i framtiden är ett nytt samarbete med företaget Ung Omsorg. Genom detta får 18 lokala ungdomar från årskurs åtta, samt några gymnasieelever, möjlighet att arbeta på äldreboende under helgerna.
– Det har varit ett stort intresse. Vi hade drygt 200 ansökningar. Vi hittade ett jättefint gäng, och det var många som inte fick jobb men som vi gärna hade anställt. Det var superfina ungdomar vi träffade, säger Benjamin Kainz, grundare av Ung Omsorg.

De unga kommer att arbeta på Kävlinge kommuns tre äldreboenden och bidra till att skapa en meningsfull vardag för de äldre – genom samtal, promenader, aktiviteter och mer.
– Det är längre mellan generationerna idag, vilket har varit så de senaste decennierna. Det var det som väckte idén till den här verksamheten. Samtalet är kärnan i mötet, ungdomarna kan till exempel förklara vad Snapchat och TikTok är, medan de äldre kan berätta om hur de cyklade fem mil till dansen, säger Benjamin Kainz.

Utbildning

Ungdomarna får utbildning i bland annat rullstolskörning, sekretess, demenssjukdomar och hur det fungerar att vara anställd – som att förstå lönebesked, skattejämkning och arbetsschema.
– Det blir lite som ett första jobb och ofta deras första kontakt med arbetslivet. Vi lär dem vad de kan förvänta sig av framtida arbetsgivare, säger Benjamin Kainz.

En positiv effekt av projektet, som inledningsvis är tänkt att pågå under ett år, handlar dock inte om ungdomarna eller de demografiska utmaningarna.
– Även om man bor på ett äldreboende kan man känna sig ensam. Att få sätta sig och prata med någon av dessa ungdomar kan motverka ensamhet. De äldre får ut mycket av detta, det ger vardagen en extra guldkant. Det blir aktiviteter och ett utbyte mellan dagens unga och dagens äldre, säger Ulrika Johansson på Kävlinge kommun.

Relaterade nyheter