Artikeln publicerades 14 mars 2025

Fika och böcker på kommunens skolor

Bokfikor har anordnats på kommunens högstadieskolor i omkring tio år. I år har konceptet också erbjudits alla femteklassare. Vi besöker en bokfika på Korsbackaskolan och möter ett gäng bokintresserade elever som inte tycks vilja gå hem.

Barn omgivna av bokhyllor tittar i böcker tillsammans.

Det är knäpptyst när Linda Harrisson läser högt ur boken Supernova. I skolbiblioteket på Korsbackaskolan har ett gäng högstadieelever samlats för Bokfika. Det är en ruggig eftermiddag och regnet hänger i luften, men inne på biblioteket är stämningen varm.

– Läsningen är så anonym annars, det är ju inte som att gå runt med en MFF-tröja. Men sitter man så här får man en igenkänning och hittar andra som gillar samma saker, säger skolbibliotekarien Didrik Larsson om konceptet Bokfika.

Bokfika har anordnats på Tolvåkerskolan och Korsbackaskolan i omkring tio år. Detta läsår kommer även kommunens alla femteklassare att bjudas in till bokfikor.

– Det är så roligt med boksamtalen. Att få mötas kring böckerna och historierna, säger Linda Harrisson, barn- och ungdomsbibliotekarie på Kävlinge kommuns folkbibliotek.

Fika och bokprat

Bokfika är ett samarbete mellan skolbibliotekarierna och folkbibliotekets barn- och ungdomsbibliotekarier. Ett par tillfällen per termin efter att skoldagen är slut bjuder de på boktips och fika. På högstadieskolorna får ungdomarna dessutom välja en av böckerna som det tipsats om som en gåva.

– Va!?! Får vi gratis böcker!?!

Sjundeklassaren Vera, som är på sin första Bokfika, verkar knappt tro att det är sant när hon får höra om gåvoboken. Bredvid henne sitter Tinka, som går i åttan, och funderar:

– Det borde Akademibokhandeln också införa.

Böckers närvaro

Medan ungdomarna mumsar på chokladbollar turas Linda Harrisson och Didrik Larsson om att tipsa om böcker och att läsa ett litet avsnitt ur varje bok. När bibliotekariernas boktips är slut för denna gång tar ungdomarna vid. De berättar om böcker de tycker om, tipsar om trevliga caféer att läsa på och börjar göra upp planer på egna bokfikor. Och så väljer de vilken bok de vill ha som gåva.

– De kanske inte läser sin gåvobok med en gång, men boknärvaron är viktig. Att få ha litteraturen omkring sig. Det är fint att kunna erbjuda det, ler Linda Harrisson.

Korridoren utanför biblioteket börjar bli dunkel men boktipsen och bokpratet tycks aldrig vilja ta slut. En halvtimme efter att bokfikan egentligen skulle slutat får Didrik Larsson förklara att det börjar bli dags att dra sig hemåt. Ändå dröjer det ännu en stund innan ungdomarna motvilligt lämnar biblioteket. Vilken tur då att fler bokfikor redan är inplanerade.

Detta är Bokfika

Bokfika är ett samarbete mellan skolbibliotekarierna och folkbibliotekets barn- och ungdomsbibliotekarier. Ett par tillfällen per termin efter att skoldagen är slut bjuder de på boktips och fika. På högstadieskolorna får ungdomarna dessutom välja en av böckerna som det tipsats om som en gåva.

Nästa bokfika:

  • Korsbacka: den 14 maj
  • Tolvåker: den 19 maj

Relaterade nyheter