Artikeln publicerades 26 maj 2025

Anders Holmstedt - en skånsk eldsjäl i Dösjebro

Anders Holmstedt, som driver Västra Karaby plast i Dösjebro, är en av två personer som Kävlinge kommun i år nominerat till Skånska eldsjälar – som är landshövding Anneli Hulthéns utnämning av personer som gjort något särskilt betydelsefullt för Skåne.

En man står framför en maskin som används för formsprutning av plast.

Anders Holmstedt är en av de skånska eldsjälar som får äta middag med länshövdingen den 6 juni.

Sedan 2019 har landshövdingen årligen bjudit in de skånska eldsjälarna till prisutdelning och middag under kristallkronorna på Residenset i Malmö.

När Anders fick sin inbjudan blev han både förvånad och glad:
– Det känns såklart väldigt hedrande, men helt oväntat, och kul att ha fått den här utmärkelsen, säger han. Jag visste inte ens att jag var nominerad – eller vad Skånska eldsjälar var – men jag har läst på nu.

Västra Karaby plast AB är en plastfabrik med fem anställda som tillverkar komponenter genom formsprutning till bland annat bil-, flyg-, sjukvårds- och hushållsindustrin. Fabriken har funnits sedan 1960-talet. Anders har jobbat här i 30 år och driver företaget sedan 2006.

En plats för gemenskap

Men för många i kommunen är plastfabriken något mer – en plats för gemenskap, meningsfullhet och arbetsglädje. Sedan många år tillbaka är fabriken en viktig arbetsplats för 12 deltagare inom Kävlinge kommuns dagliga verksamhet (LSS). Anders berättar att samarbetet går långt tillbaka i tiden. Det startade redan under företagets grundare, vars dotter hade en funktionsvariation.

Jag ser det både som viktigt och en självklarhet att finnas här för dessa individer i vårt samhälle. De gör en betydelsefull insats för oss och värderas högt. De sprider glädje bland oss alla här och kan ge vem som helst med dåligt humör ett leende på läpparna, säger Anders Holmstedt.

Öppet Hus i oktober

Deltagarna har olika arbetsuppgifter i plastfabriken. Det kan handla om att plocka och väga plastdetaljer, packa komponenter, eftermontera detaljer och sätta samman produkter. Arbetet följer ett veckoschema och sker i nära samarbete med resten av personalen. Till sin hjälp har de också sina handledare från daglig verksamhet, Peter och Christel.

Varje höst är det Öppet Hus på Plasten, som fabriken kallas. Då öppnas verksamheten upp för allmänheten, vårdnadshavare, släktingar och andra nyfikna. Men även andra kommuner har varit på besök. Då visar deltagarna stolt runt och berättar om verksamheten och bjuder på fika. Nästa tillfälle är i oktober.

Den 6 juni väntar alltså middag hos landshövdingen på Residenset, dit alla nominerade Skånska eldsjälar bjudits in. Då kommer också Kävlinge kommuns andra nominerade eldsjäl, Irene Bengtsson att vara med.

Motiveringen till Anders nominering:

Anders driver Västra Karaby plast AB, som har 5 anställda. Men plastfabriken är även en väldigt uppskattad arbetsplats för kommunens dagliga verksamhet. 12 personer från den dagliga verksamheten har plastfabriken som sin arbetsplats. Vad man framförallt märker när man besöker plastfabriken är den värme och gemenskap som man möts av. Arbetstagarna berättar stolt om sina olika arbetsuppgifter, visar upp personalschemat och visar runt i fabriken. Det är tydligt på Anders hur viktigt detta är för honom och han påpekar hur tomt det känns i fabriken de dagarna de inte är där. Ett mångårigt samarbete med kommunen, som är otroligt viktigt och uppskattat.

Relaterade nyheter