Artikeln publicerades 24 juni 2025
Matsvinnsminskare i toppklass – Kävlinge bland de bästa i Sverige
Tredje bäst i Skåne och på en delad sjundeplats i hela landet. Kävlinge kommun är ruskigt bra på att inte slänga mat, det ser vi när Livsmedelsverket gjorde sin senaste kartläggning.
- Att lilla Kävlinge kan faktiskt utmärka sig och tampas med de stora kommunerna, säger Veronica Nilsson, måltidsutvecklare.
I Kävlinge kommun tycker vi att det är så viktigt att inte slänga mat att de offentliga köken väger och rapporterar sitt matsvinn varje dag. Det är en av nycklarna till att när Livsmedelsverket gjorde en kartläggning över hur mycket mat som slängdes i offentliga kök över hela Sverige låg Kävlinge kommun på en delad sjunde plats av 197 kommuner som rapporterat in sina siffror.
- Vi har faktiskt tagit ett steg framåt, kommit ett steg längre. Vi har fokuserat på vad våra gäster vill ha. Vi har jobbat på kvaliteten. Medarbetarna svarar på en enkät varje dag för att kvalitetssäkra menyn, säger Veronica Nilsson, måltidsutvecklare i Kävlinge kommun.
- Vi vill att våra elever ska må bra och äta, vi vill att de ska ha maten i magen där den gör nytta, det är ju deras energi. Utan den är det svårt att få hjärnan att fungera på lektionerna, säger hon.
Hjältarna finns i köket
Att den engagerade kökspersonalen vet hur mycket de slänger och kan göra någonting åt det på en gång är en del av framgången. En annan är att personalen får använda sin kreativitet.
- Det är våra medarbetare som är de stora hjältarna. Det är de som driver det här framåt. Det är de som kommer på de olika grejer, att göra om till en ny rätt till exempel. Allt det där är kreativitet, att de vågar ta fram sin yrkesstolthet, säger Veronica Nilsson.
Man äter med ögonen
Johan Andersson, som är ansvarig i Tolvåkerskolans kök, är stolt över att de inte slänger mat i onödan. De jobbar mycket med att garnera maten så den ser god ut, och att hålla rent och snyggt i serveringen.
- Det betyder väldigt mycket för mig personligen. Roligt att se att vi är så väldigt bra, annars blir det lätt att fokusera på det negativa men jämför man med andra kommuner är vi väldigt duktiga på det vi gör, säger han.
De är väldigt duktiga på att ta hand om alla råvaror de har. Blast och ”stabbar” kan bli en örtolja, grönsaker kan bli en del av framtidens nybakade bröd och stjälkar kan bli en grönsaksfond.
- Vi har kunnat visa att vi kan ta hand om svinnet och kan göra fler rätter när det behövs. Vi pratar mycket med eleverna om att vi återanvänder. ”Slänger ni det kan inte göra någonting med det”, berättar Johan Andersson.
- Vi berättar för dem att de får äta hur mycket de vill, men släng ingenting. Bara man är tydligt med dem. Jag tycker att de har en förståelse för det, säger Marcus Paradis, som jobbar i köket på Tolvåker.