Artikeln publicerades 30 september 2025
Kävlingekock finalist i Årets seniorkock – hjälper även till i Årets kock
När Sveriges bästa seniorkock ska utses i höst är Markus Lindén, kock på Billingshäll i Kävlinge, en av tre finalister. Dessutom är Billingshälls kök nominerat till Årets seniorkök och inte mindre än tre skolkök i kommunen är nominerade till Årets skolkök: Rinnebäcksskolans, Skönadalskolans och Tolvåkersskolans.
.png)
– Det är klart man vill vinna, men framför allt ska det bli roligt att vara där. Jag är en tävlingsmänniska och ser fram emot utmaningen, säger Markus Lindén.
Finalen i tävlingen Årets seniorkock, som arrangeras av Sveriges Offentliga Måltiders, äger rum den 27 oktober. Då ska Markus laga två rätter inför juryn: sin tävlingsrätt – Skånsk kalvrygg med miso- och ramslöksemulsion, grön sparris, morot från Borgeby, kalvsky och örtslungad färskpotatis – samt en rätt baserad på en hemlig råvarukorg som avslöjas på plats.
– Jag tycker att jag har bra koll på de olika årstidernas råvaror. Min tävlingsrätt är baserad på de råvaror som var i säsong i våras när jag skickade in mitt bidrag. Kreativiteten i årstidens utbud är lite av min starka sida, så jag är inte jättenervös. Men man vet ju aldrig om tävlingsnerverna slår till, ler Markus.
Dubbel tävlingsmånad
Oktober blir en intensiv månad för Markus Lindén. Bara några veckor innan seniorkocksfinalen står han vid sidan av tävlingen i Årets kock – landets mest prestigefyllda kocktävling. Där kommer han att assistera sin barndomsvän Mikael Feuk från Gastro Gaspari i Flyinge, som är en av sex finalister.
– Det är en ära att få vara med. Jag ska hjälpa till som hans ”chef combi”, det vill säga att bygga upp köket och se till att allt fungerar. Men under själva tävlingen får jag inte vara inne i köket, förklarar Markus Lindén.
Från krog till äldreboende
Markus väg in i matlagningen började tidigt. På gymnasiet valde han hotell- och restaurangprogrammet, trots att han knappt hade lagat mat innan.
– Det var där på gymnasiet som kreativiteten och intresset för matlagning väcktes, förklarar Markus.
Efter flera år på krogar i Lund och Malmö lockade ett mer familjevänligt arbetsliv och 2018 började han på Kävlinge kommuns Måltidsservice.
Idag ansvarar Markus Lindén för köket på Billingshäll, där han tillsammans med övriga i teamet inte bara lagar mat till boende och besökare på Billingshäll i Kävlinge utan även till de som bor på Möllebacken och Norrehed i Löddeköpinge. Dessutom kan kommunens seniorer beställa färdiglagade kylda rätter för hemkörning från Billingshälls kök.
Mat med guldkant
Billingshälls öppna lunchservering lockar alltfler besökare:
– Det känns roligt att fler har hittat hit. Vi erbjuder två olika dagens, goda mackor och gofika på eftermiddagarna. Variation är viktigt, ler Markus.
Och visst blir det variation. Eller vad sägs om Oktoberfest, Nobelmiddag, pizzakvällar och Tura-på-Billan med danskt tema på maten?
– Det händer mycket här och vi har bra chefer som tror på oss. Då vågar man också utveckla nya idéer, säger Markus.
Markus Lindéns kreativitet har redan varit en guldlott för Billingshälls restauranggäster. Nu håller vi tummarna för att de Skånska smakerna går hem hos juryn på Årets seniorkock!
Fakta Årets seniorkock
Sveriges Offentliga Måltider delar varje år ut pris inom följande kategorier:
- Årets förskolekök
- Årets skolkök
- Årets seniorkök
- Årets förskolekock
- Årets skolkock
- Årets seniorkock
- Läropriset
- Årets måltidschef
- Årets klimatpris
Den som vill tävla om titlarna Årets Skolkock, Årets Förskolekock och Årets Seniorkock skickar in ett recept för bedömning. De kockar som går vidare till finalen bjuds in till matlagningstävling där de skapar maträtter som bedöms av en extern jury.
Vinnarna i respektive kategori presenteras på årets galamiddag och prisutdelning som hålls i Växjö den 29 oktober.