Artikeln publicerades 10 maj 2024
Praktisera Mera – ännu en väg in på arbetsmarknaden
Projektet Praktisera Mera har pågått i knappt ett år och gett praktik till cirka femton personer som fått chansen att komma ut i arbetslivet. Ukrainska Iryna är en av dem som efter praktiken fått ett långtidsvikariat inom Kävlinge kommun.
Kävlinge kommun startade förra året upp projektet Praktisera Mera för att lättare hitta praktikplatser till personer som står utanför arbetsmarknaden och har svårt att få jobb. Genom att erbjuda praktik inom kommunens omsorgsverksamhet, på förskolor eller inom Måltidsservice får personen en chans att prova på ett nytt arbete, komma in i arbetslivet och öva upp det svenska språket. Praktiken går dessutom att kombinera med SFI-studier. Målet är att personen efter praktiken ska bli självförsörjande genom att erbjudas en anställning som tim-vikarie via Bemanningsenheten, som långtidsvikarie eller genom en tillsvidareanställning.
- Vi har länge velat få till detta samarbete, förra året föll alla bitarna på plats. Det känns otroligt kul att vi nu kan hjälpa människor till sysselsättning på flera sätt än tidigare, säger initiativtagaren Henrik Fält på Bemanningsenheten.
Gränsöverskridande samarbete
För att lyckas pussla ihop rätt praktikplats med rätt praktikant har flera verksamheter inom kommunen samarbetat. Initiativet kom från Bemanningsenheten, men även avdelningen Arbete och Integration, Lärcentrum och enheterna som tar emot praktikanter har varit djupt involverade.
- Vi började samarbeta och förstod att vi behövde varandra inom kommunens olika verksamheter, säger Goran Hecimovic, arbetsmarknadshandläggare på Arbete och Integration.
- Vårt mål är hjälpa så många långtidsarbetslösa som möjligt till en meningsfull sysselsättning, fortsätter Pär Lindkvist, som också han är arbetsmarknadshandläggare.
En solskenshistoria
En av dem som ingått i Praktisera Mera är Iryna Domina som kom med sin familj från krigets Ukraina för två år sedan. Hon har nyligen avslutat sin praktik på Ligustern i Furulund. När praktiken var slut hade Ligustern inga lediga jobb, men de var väldigt nöjda med hur snabbt Iryna hade utvecklats och kunde rekommendera henne vidare. Efter fyra dagar som timvikarie på Kullagården i Kävlinge har Iryna nu fått ett långtidsvikariat där.
- Praktiken var ett stort steg fram för mig. Jag fick jobb och jag kan arbeta med det jag älskar – att hjälpa människor. Det var mitt mål och är mycket tacksam för all hjälp jag fått, säger Iryna Domina.
Arbetet inom hemtjänsten innebär att Iryna hjälper äldre med sina vardagssysslor. Hon värmer mat, hjälper dem att klä på sig, duscha med mera.
- I Ukraina arbetade jag som apotekare och jag har nu också fått min medicindelegering, så att jag kan hjälpa till att ge mediciner här. Jag vill gärna studera vidare i Sverige, först på Komvux och sedan till undersköterska, säger Iryna innan hon försvinner in på Kullagården för att börja sitt arbetspass.
Iryna Domina går in på Kullagården för att börja sitt arbetspass.
Fler kommuner hänger på
Projektet har pågått sedan juni 2023 och redan har cirka femton personer medverkat. Av dessa har några personer fått långtidsvikariat, andra jobbar som timavlönade och vissa är på praktik. Ett fåtal har fått lämna för att språkkunskaperna var för dåliga, men de kan bli aktuella igen.
Under 2024 har ett samarbete med fler kommuner i närområdet påbörjats för att säkerställa arbetstillfällen även på längre sikt.
- Vi ser så många fördelar med projektet. Ibland kanske inte språket är helt perfekt men många lär sig bättre när man är ute på en arbetsplats. Det händer något med en människa när man kommer med i en gemenskap och har ett jobb att gå till. Det är så viktigt, avslutar Henrik.