Information till dig som reser med färdtjänst från den 1 april

Från den 1 april 2022 ansvarar Skånetrafiken för din färdtjänst och riksfärdtjänst.

Den 1 april 2022 tar Skånetrafiken över ansvaret för färdtjänsten och riksfärdtjänsten i Kävlinge kommun. I detta brev vill vi berätta varför förändringen sker och vad det innebär för dig som reser med färdtjänst.

Överlämnandet av färdtjänstansvaret är ett samarbete mellan Skånetrafiken och Kävlinge kommun. Idag har redan 25 av Skånes 33 kommuner valt att lämna över ansvaret till Skånetrafiken och den 1 april blir Kävlinge den 26:e kommunen att ansluta.

Därför får Skånetrafiken ansvaret för färdtjänsten

Kävlinge kommun har gjort bedömningen att du som färdtjänstresenär med Skånetrafiken får en ännu bättre service. Du kommer att kunna boka dina färdtjänst-resor dygnet runt hos Skånetrafikens beställningsmottagning. Med Skånetrafiken får du dessutom resa färdtjänst i hela Skåne. Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken och resorna är samordnade med andra färdtjänstresenärer precis som tidigare.

Vad händer nu?

Boka resor

Fram till den 31 mars bokar du dina resor precis som tidigare. Från och med den 1 april bokar du dina färdtjänstresor hos Skånetrafiken – i Serviceresors app eller via telefon eller mejl.

Resa inbokad efter den 1 april

Har du idag en resa bokad efter den 1 april måste denna bokas på nytt via Skånetrafiken.

Arbetsresor

Du som har arbetsresor kommer inom kort att bli kontaktad av Skånetrafiken för att gå igenom dina resor.

Kostnad

Från den 1 april är det Skånetrafikens prislista som gäller för dina resor och du kommer att faktureras månadsvis.

Färdtjänsttillstånd

Ditt nuvarande färdtjänsttillstånd fortsätter att gälla enligt beslut. Om ditt tillstånd går ut före den 1 april 2022 vänder du dig till Kävlinge kommun. Därefter är det Skånetrafiken som sköter tillstånden och det är dit du vänder dig för att ansöka om nytt tillstånd.

Serviceresekort

Du kommer att få ett serviceresekort från Skånetrafiken som du ska ta med dig tillsammans med legitimation när du reser med färdtjänst. Med detta kort kan du resa helt kostnadsfritt med Skånetrafikens bussar och tåg i hela Skåne. Du som redan har ett serviceresekort behåller detta och kan fortsätta att resa med det som vanligt.

Personuppgifter

För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter korrekt utifrån gällande lagstiftning. Läs mer om dataskyddsförordningen (GDPR) Skanetrafikens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du veta mer?

På Skånetrafikens webbplats finns information om Skånetrafikens färdtjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här hittar du även information om Skånetrafikens app för färdtjänstresor, som du kan ladda ned till din telefon eller läsplatta.

Om du undrar över något är du välkommen att vända dig till Kontakt Kävlinge på 046-73 90 00 eller via kontakt@kavlinge.se. Hit kan du också vända dig för att få hjälp av Fixartjänst för att ladda ned Skånetrafikens app.

Från och med den 1 april är du välkommen att kontakta Skånetrafikens kundtjänst på 0771–77 44 33. Fler kontaktuppgifter hittar du på Skånetrafikens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen på informationsträff

Vi bjuder in till informationsträff där du kan ställa frågor till representanter från Skånetrafiken och Kävlinge kommun.

Tid: Onsdagen den 2 mars kl. 18:00
Plats: Samlingssalen på Billingshäll, Högalidsvägen 33 i Kävlinge
Anmälan: Antalet platser är begränsade – anmäl dig genom att skicka mejl till kontakt@kavlinge.se eller ringa 046-73 90 00.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?