- Start
- Omsorg och hjälp
- Funktionsstöd
- Hjälpmedel och bostadsanpassning
Hjälpmedel och bostadsanpassning
På denna sidan finns information för dig som behöver hjälpmedel eller ansöka om bostadsanpassning.

Hjälpmedel
Om du har eller har fått en funktionsnedsättning och inte längre klarar av att utföra de dagliga aktiviteterna som du gjort tidigare, kan du behöva hjälpmedel.
Hjälpmedel från Region Skåne
Region Skåne har ansvarar för hjälpmedel till barn och ungdomar upp till 20 år.
För personer över 20 år ansvarar region Skåne för:
- Elektriska rullstolar
- Kommunikationshjälpmedel
- Vissa sittanpassningar
- Vridbara bilstolar
- Hjälpmedel vid syn och hörselnedsättningar
Läs mer om hjälpmedel på Region Skånes hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hjälpmedel från Kävlinge kommun
Du som är över 20 år, bosatt i kommunen och är i behov av hjälpmedel kan ta kontakt med arbetsterapeut eller fysioterapeut i det område du bor.
Arbetsterapeut eller fysioterapeut gör en bedömning av hjälpmedelsbehovet, provar ut, tränar in och ordinerar hjälpmedel.
Exempel på hjälpmedel:
- rullstol
- toalettförhöjning
- minneshjälpmedel
I Kävlinge kommun betalar den som har hjälpmedel en abonnemangsavgift varje månad.
Kontakt: Arbetsterapeut eller fysioterapeut
Lån av rollator
Om du är över 20 år, bor i kommunen och behöver en rollator, kan du enkelt fylla i e-tjänsten Lån av rollator.
Du bedömer själv ditt behov, vilket betyder att du inte behöver träffa en fysioterapeut.
Rollatorn lånas ut mot en abonnemangsavgift. Om du redan har ordinerade hjälpmedel och betalar abonnemangsavgift, ingår rollatorlånet i den avgiften.
Rollator är ett hjälpmedel som hjälper personer med nedsatt rörlighet eller nedsatt balans att gå och röra sig säkrare. Den ger stöd och stabilitet, vilket minskar risken för fall och skador. Rollatorn är ett kompensatoriskt hjälpmedel, vilket betyder att den kompenserar för svårigheter med att gå.
Det är viktigt att komma ihåg att användning av en rollator inte utesluter behovet av träning och balansövningar. Träning hjälper till att stärka muskler och förbättra balansen, vilket kan minska beroendet av rollator samt minska risken för fallolycka.
Abonnemangsavgift för hjälpmedel
Du betalar en abonnemangsavgift på 98 kr i månaden oavsett antal hjälpmedel du lånar.
Har du insatser enligt LSS, tillhör socialpsykiatrin, bor på särskilt boende eller redan betalar omvårdnadsavgift (även kallad maxtaxa) för hemsjukvård debiteras du inte för hjälpmedelsabonnemang.
I avgiften ingår lånet av hjälpmedel samt vid behov anpassning av hjälpmedlet, eventuell service och kontroller och hämtning av några större hjälpmedel. Fakturering sker månadsvis.
Låna rullstol gratis i en vecka
Du som är över 20 år och bosatt i Kävlinge kommun kan låna rullstol gratis i max en vecka.
Det finns tre rullstolar för utlåning. Är rullstolarna bokade kan inte lån garanteras. Rullstolen ska lämnas i tid annars tillkommer en förseningsavgift.
Kontakta hjälpmedelsförrådet för lån av rullstol.
0709-73 91 18
Hjälpmedel i samband med planerad operation
I samband med en planerad operation av höft eller knä kan du behöva hjälpmedel.
Hjälpmedel vid planerade operationer ordineras inte av Kävlinge kommun men kan hyras från kommunen för 198 kr per kalendermånad.
Beställ hjälpmedel i samband med din höft eller knäoperation
Du använder Kävlinge kommuns e-tjänst för att beställa hjälpmedel för planerad operation.
Hjälpmedel som kan behövas efter höft eller knäoperation
- toalettstolsförhöjning med armstöd
- strumppådragare
- griptång
- förhöjningsdyna
- kryckkäppar
- duschpall
Om det efter operationen visar sig att du är i behov av andra hjälpmedel ska sjukhuset meddela detta till kommunens arbetsterapeut.
Återlämning av hjälpmedel
När du inte längre behöver dina hjälpmedel ska de lämnas tillbaka rengjorda till Kävlinge kommuns hjälpmedelsförråd. Det gäller även om du flyttar från kommunen.
Adress till Hjälpmedelsförrådet
Billingshällsvägen 2, Kävlinge, Hjälpmedelsförråd karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppettider hjälpmedelsförrådet
Helgfria torsdagar mellan klockan 7.00–14.00 (lunchstängt mellan 12.00-12.30).
Vissa större hjälpmedel är undantagna och hämtas av leverantören. När du vill lämna tillbaka ett sådant hjälpmedel tar du kontakt med arbetsterapeut eller sjukgymnast/fysioterapeut.
Hämtning av hjälpmedel som ska återlämnas
Om du inte själv kan återlämna hjälpmedel kan vår hjälpmedelsvaktmästare hämta mot en kostnad av 370 kr.
Underhåll och reparation av hjälpmedel
- Du ansvarar själv för att se över om ditt hjälpmedel är helt och rent.
- Du får inte själv laga hjälpmedlet eller göra någon förändring.
- Uppstår det fel på hjälpmedlet tag snarast kontakt med arbetsterapeut eller sjukgymnast.
Vid justering av rollatorbroms eller en trasig toalettförhöjning använder du Kävlinge kommuns e-tjänst.
Bostadsanpassning
Du kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag om du på grund av funktionsnedsättning har svårt att klara dig i din bostad.
Vem får bidrag för bostadsanpassning?
Vad i bostaden kan anpassas?
Bidrag lämnas för anpassning av bostadens fasta funktioner. Med fasta funktioner menas sådant som man normalt inte tar med sig vid en eventuell flytt. Exempel på åtgärder kan vara att ta bort trösklar, bygga ramper, iordningställa duschplats och installera spisvakt eller automatisk dörröppnare.
Bidrag kan även lämnas för reparation av teknisk utrustning, till exempel en hiss, som har installerats med bidrag. Bidraget täcker de vardagliga funktionerna i en bostad, med syfte att du ska bli självständig i exempelvis förflyttningar, personlig hygien och matlagning. Ändringsbehovet ska vara en följd av funktionshinder eller sjukdom och bidrag lämnas inte av andra orsaker.
När behovet upphör och om sökande vill, kan utrustning exempelvis hiss eller ramp skänkas till kommunen. Kommunen står då för kostnader som demontering och transport.
Bidrag lämnas ej för reparationer som utgör normalt bostadsunderhåll. Vid byte av bostad gäller speciella regler BAB § 9. Vid frågor kontakta gärna din handläggare.
Så här ansöker du om bostadsanpassning
- Du fyller i ansökan om bostadsanpassningsbidrag och bifogar offert från hantverkare. Om du inte själv kan driva ditt ärende och du får hjälp av någon som är ditt ombud behöver du skicka in en skriftlig fullmakt. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt ska information till fastighetsägaren också bifogas.
- Intyg som styrker behovet bifogas ansökan.
- Om du vill att kommunen hjälper dig med att kontakta hantverkare och/eller hantera fakturan, måste du skriva en fullmakt. I denna fullmakt ger du Kävlinge kommun ansvar för kontakt med hantverkare och/eller för din räkning betalas ut beviljat bostadsanpassningsbidrag direkt till anlitad hantverkare.
Intyg
Intyg krävs för att styrka dina svårigheter och vilken typ av anpassning/ förändring som söks. Intyget skrivs av sakkunnig till exempel arbetsterapeut, fysioterapeut eller läkare.
Bedömning av dina svårigheter och möjligheter sker i din bostad. Om det finns möjligheter att åtgärda dina svårigheter med hjälpmedel eller annan förändring ska detta prövas.
Beslut
Handläggaren fattar beslut utifrån inskickade handlingar, handläggaren tar personlig kontakt med sökande och vid behov görs ett hembesök. Inför beslut prövas ansökan utifrån lagen om bostadsanpassning. Beslut från handläggare krävs före anpassningen utförs. Beslutet meddelas skriftligt och muntligt till sökande.
Överklaga och påverka ett beslut
Om du är missnöjd med beslutet har du tre veckor på dig att göra en överklagan.
Du kan göra en anmälan till Boverket om du har klagomål på hur kommunen handlägger eller har handlagt ditt ärende om bostadsanpassningsbidrag i fråga om den formella delen.