Nollvisionen för undernäring hos äldre

Kävlinge har mellan 2019-2024 varit en av pilotkommunerna i det nationella projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre, som leddes av Livsmedelsakademin och finansierades av Vinnova. I projektet har Kävlinge Kommun arbetat tillsammans med privata företag och akademin, för att ingen äldre person ska riskera att bli undernärd år 2030.

Två kvinnor och en man sitter och äter tillsammans.

Nollvisionen för undernäring hos äldre avslutades som nationellt projekt 2024, men i Kävlinge kommun kommer arbetet med att förebygga undernäring att fortsätta.

Idag har Kävlinge kommun en permanent måltidslösning där färdiglagade kylda maträtter levereras hem via egen transport till seniorer i ordinärt boende med hemtjänst.

Tjänsten utvecklades under projektet och är anpassad efter engagemang från våra olika verksamheter och synpunkter från seniorer och deras anhöriga.

Bakgrund:

Undernäring är ett holistiskt problem och i pilotkommunerna testas olika lösningar. De olika delprojekten tittar på hur undernäring kan förebyggas, hur måltiden kan bli en social stund för fler, vilken utbildning som behövs kring näring och måltid, samt vad undernäring hos äldre kostar.

Personer över 65 år har generellt ett högre behov av protein för att inte bli undernärda. Många äldre vuxna får inte i sig den näring och energi de behöver för att må bra, orka med vardagen och kanske återhämta sig efter en sjukdom.

Projektledare i Kävlinge kommun:

Måltidsutvecklare Ellen Hugosson
ellen.hugosson@kavlinge.se

Pilotprojekt i Kävlinge kommun

Här följer en kort beskrivning av kommunens olika delprojekt:

Måltidsservice med hemleverans av färdiglagade rätter

Plastburkar med mat i en papperskasse.

I Kävlinge kommun pågick under hösten 2021 ett delprojekt där färdiglagade maträtter levererades hem till seniorer i ordinärt boende med hemtjänst. Denna måltidsservice la en stor vikt på individuella val.

Projektet visade att deltagare, anhöriga och personal upplevde en förenkling av vardagen, vilket också var ett av projektmålen. Många av deltagarna ökade också i vikt och 60 procent tyckte att det var en positiv upplevelse att få maten levererad direkt hem.

Individuell måltidstjänst

Fyra svarta matlådor med mat i.

Under våren 2022 drogs ett nytt pilotprojekt igång. Även i detta projekt levererades måltider hem till personer över 65 år som bor i ordinärt boende med hemtjänst.

Denna gång var utbudet lite mer individuellt anpassat och utöver huvudrätter och dessert erbjöds även mellanmål.

Alla måltider tillagades av våra duktiga kockar i Kävlinge kommun. Förhoppningen var att de äldre ska hitta sina favoriter och kunna matcha sitt behov för en godare vardag.

Tidig identifiering

Gröna papperspåsar med texten 100 procent välkommen!

I delprojektet våren 2023 undersökte om man tidigare kunde identifiera de personer som senare kan visa tecken på undernäring och därmed nå ut med information och hjälp tidigare.

En informationspåse har delats ut till seniorer som bor hemma och som kommunen kommer i kontakt med i ett tidigt skede, utan att man är sjuk eller undernärd. Det kan vara vid installation av trygghetslarm, besök av en arbetsterapeut eller liknande.

Måltidstjänst efter sjukhusvistelse

Under våren 2023 har också en ny måltidstjänst startats upp för att leverera färdiglagade maträtter till personer som nyss kommit hem från sjukhus, då behovet av energi är stort.

Tanken är att de färdiglagade kylda maträtterna som levereras hem till dörren ska förenkla vardagen och bidra till snabbare återhämtning.

Tidig identifiering i Löddeköpinge

Under våren 2024 startade ett projekt i Löddeköpinge där vi samarbetar med primärvården för att tidigt hitta medborgare som kan vara i riskzon för undernäring.

Projektet består av flera delar. Första delen är en informationskampanj där kommunens egen personal som träffar äldre i andra frågor lämnar information om de tjänster inom hälsa och måltid som kommunen kan erbjuda. Detta gäller exempelvis biståndshandläggare, hälsovägledare, arbetsterapeuter och paramedicinare. Personalen delar också ut självskattningsfrågor om måltider, näring och hälsa som förhoppningsvis väcker tankar och insikter. De personer som riskerar att få i sig för lite energi och näring slussas vidare till primärvården.

Även primärvården delar ut informationsmaterial för att tidigt fånga upp personer som kan riskera att utveckla undernäring och tipsa om vad kommunen kan erbjuda.

Under september kommer också hemtjänstpersonal att ställa dessa självskattningsfrågor till äldre personer med hemtjänst men som inte har hemsjukvård inom kommunen. Personalen kan samtidigt hjälpa till att ta kontakt med primärvården så att det inte glöms bort.

Resultat: Ingen av deltagarna i projektet önskade få hjälp med kontakt till Primärvården. Personalen anser att riskbedömningsfrågorna bäst används som arbetsverktyg vid det inledande uppstartsmötet med nya omsorgstagare inom hemtjänsten samt vid årlig uppföljning.

Omsorgsmåltid med smakportion

En äldre kvinna sitter vid ett bord och äter mat.

Under våren 2024 startade ett projekt för att förbättra omsorgsmåltiden.

Hjälp vid måltid är en biståndsinsats som man kan få om man behöver fysiskt, psykiskt eller socialt stöd vid måltider. Omsorgspersonal kommer då att vara med och dela måltiden med personen i en ”Omsorgsmåltid”. Personalen får då med sig en smakportion från kommunens kök. Målet är att förbättra måltidsupplevelsen och öka aptiten hos den som får hjälp.

Resultat: Antalet deltagare var för få för att kunna implementera verktyget i full skala och det används för närvarande inte i verksamheten.

Förskrivning av mellanmål

Yoghurt med bär och nötter. 

Under våren 2024 startade delprojekt Förskrivning av mellanmål.

Sjuksköterskor i hemsjukvården försöker få patienter i riskzon för undernäring att äta mer mellanmål men oftast behöver de förskriva näringsdryck till dessa patienter. Dryckerna har dock inte alltid uppskattats och fyller då inte sitt syfte. Ett alternativ till näringsdrycken har önskats.

Målsättningen var att öka aptiten hos patienterna så att de skulle komma igång med att äta vanlig mat. Förhoppningen var att på så vis även öka välbefinnande och livskvalitet. Det var dock svårt att erbjuda mellanmål till omsorgstagare som redan har näringsdryck.

Resultat: Antalet deltagare var för få för att kunna genomföra piloten. Det finns dock en grund för att kunna starta upp en ny pilot där mellanmål förskrivs till nya patienter istället för näringsdryck.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?