- Start
- Omsorg och hjälp
- Hjälp med ekonomin
- Budget- och skuldrådgivning
- Del 4 – Sammanställning
Del 4 – Sammanställning
Då är det dags för fjärde delen i kursen och vi tar oss nu an att sammanställa dina inkomster och utgifter för att utvärdera resultatet.
.webp)
Sammanställ
Ställ upp två kolumner. Skriv dina inkomster i den vänstra kolumnen och dina utgifter, både fasta och rörliga, i den högra kolumnen. Räkna ut resultatet och skriv det längst ner (ta inkomsterna minus utgifterna).
Utvärdera
Om ditt resultat är plus kommer dina inkomster täcka dina utgifter. Om du är nöjd med hur du fördelar dina inkomster och inte önskar att det vore på något annat sätt behöver du inte göra mer.
Om du har ett plusresultat men vill att dina inkomster även ska täcka andra utgifter eller inte känner dig nöjd med fördelningen mellan utgifterna, då behöver du börja fundera.
Om du har ett plusresultat på pappret men det inte är så i verkligheten då stämmer inte din kartläggning. Då har du antagligen missat att ta med några utgifter. Backa då tillbaka till de tidigare avsnitten och försök att förstå vad du missat.
Om ditt resultat är minus behöver du göra en förändring. Dina inkomster täcker inte dina utgifter och du behöver fundera på åtgärder.
Fundera
Du kan inte förbättra din ekonomi om du inte gör någon förändring.
- Börja med att titta på dina inkomster. Kan du utöka dina inkomster?
- Gå därefter igenom dina utgifter och fundera kring vilka utgifter du kan förändra eller helt ta bort. Hur vill du prioritera?
- Väg de olika utgifterna mot varandra. Kan du minska kostnaden för de utgifter du måste ha kvar?
Bara för att du just nu behöver sålla bland utgifterna behöver det inte vara för alltid. När du åter har en fungerande ekonomi kan du återuppta utgiften om du har råd med den.
Här kommer några tips på hur du kan sänka dina utgifter
- Se över ditt elavtal. Har du ett fast eller rörligt avtal eller har du inte gjort något val alls och har det dyraste anvisningspriset? Om du behöver hjälp med att hitta ett bra elavtal hittar du opartisk jämförelse på Elpriskollen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Måste du ha din bil? Bilen är en av de dyraste utgiftsposterna och ibland är det kanske så att vi behåller vår bil för att vi är vana vid den, men du kanske klarar dig på kollektivtrafik.
- Kan du handla mat på ett billigare sätt? Handla frukt och grönsaker i säsong, ta vara på alla rester och laga mer mat från grunden.
- Är du dubbelförsäkrad? I en del fackavgifter ingår hemförsäkring. Kan du få billigare försäkringar hos ett annat försäkringsbolag? (Obs! Sjukförsäkringar och barnförsäkringar ska man vara försiktig med att byta).
- Utnyttja biblioteket till fullo. Via biblioteken kan du både läsa tidningar, se film och lyssna på böcker gratis. Information finns på Bibliotekens webbplats.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Fundera kring ditt köpmönster – är det rimligt utifrån dina inkomster? Behöver du konsumera mindre? Fundera när du får en köpimpuls. Är det något du behöver? Kan du låna det av någon i stället, hyra eller köpa begagnat? Är det bara ett tillfälligt behov som går över om du sover på saken?
- Har du småutgifter som kostar mycket? Det som kanske inte är så dyrt när vi köper det blir ändå dyrt om du köper det ofta. Till exempel en kaffe på stan varje dag blir över 10 000 kronor på ett år.
- Inför köpstopp, köp bara det som är absolut nödvändigt för att du ska klara dig.
Förändra
Nu när du har sammanställt och börjat fundera kring vilka åtgärder du behöver vidta så är det dags att genomföra förändringarna.
För varje förändring du gör desto närmre kommer du en ekonomi i balans. Vissa saker tar längre tid att genomföra medan andra går ganska fort. Justera efterhand i din sammanställning.
Kom ihåg att det är du som bestämmer vad dina pengar ska räcka till (om ni är två så bestämmer ni tillsammans), fundera på vad som är betydelsefullt just för dig.
Bra jobbat!
Nu är du klar med del 4, fortsätt med del 5.