- Start
- Omsorg och hjälp
- Hjälp med ekonomin
- Budget- och skuldrådgivning
- Del 5 – Månadsbudget
Del 5 – Månadsbudget
Då är det dags för femte delen i kursen och vi tar oss nu an att göra en månadsbudget.

Varför?
Varför göra en månadsbudget när du redan har din sammanställning? Sammanställningen är en genomsnittskartläggning av din ekonomi medan månadsbudgeten är ett verktyg som du använder för just den kommande månaden.
I månadsbudgeten kan du detaljstyra hur du vill göra just med denna månads inkomster och utgifter. Alla månader ser ju inte likadana ut, inkomster men framför allt utgifter varierar över året.
Hur?
- Skriv ner vilka inkomster du kommer att få och vilka fasta utgifter som ska betalas just denna månad.
- Därefter ska du budgetera för dina rörliga utgifter – tänk efter vad som ska hända denna månad. Vilka aktiviteter kostar? Vad behövs göras för inköp? Fyller någon år?
- Summera och se om dina inkomster täcker månadens utgifter.
Om inte måste du prioritera och ta bort utgifter. Om du inte får ihop din budget på planeringsstadiet lär den tyvärr inte gå ihop i verkligheten, så sträva efter att ha en månadsbudget med plusresultat.
Om det är svårt att få inkomsterna att räcka till alla utgifter kan det vara bra att föreställa sig en gammaldags våg med två vågskålar, väg utgifterna mot varandra. Vad är viktigast för dig? Är det att betala din telefon eller dina betalkanaler?
Att lista alla utgifter i prioriteringsordning kan också hjälpa dig att välja bort utgifter om inkomsterna inte räcker till allt. Då tvingas du att ta ställning till dina utgifter.
Till de utgifter pengarna inte räcker till: kontakta fordringsägarna och kom överens om uppskjuten betalning eller delbetalning. Tänk dock på att det snart är en ny månad med nya utgifter som ska betalas.
När?
Din månadsbudget gör du någon dag innan du får din första inkomst för månaden, för att vara beredd när första inkomsten landar på ditt konto.
Med vilket hjälpmedel?
En månadsbudget kan göras på ett papper. Vill du använda ett digitalt hjälpmedel har Konsumentverket verktyget Budgetkalkylen och det finns också många appar där en budget kan göras. Hitta det sätt som passar dig bäst, det viktigaste är att det blir av inte på vilket sätt den görs.
Budgetkalkylen - verktyg från Konsumentverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Glöm inte att utvärdera!
Om det inte går så bra första gången du gör din månadsbudget trösta dig med att det alltid kommer en ny månad med nya inkomster och utgifter att budgetera. Efterhand kommer du att bli bättre och bättre på det.
När du gör nästa månadsbudget börja då med att utvärdera förra månadens budget. Gick det som du hade planerat? Om inte – varför? Hade du missat någon utgift eller hade du undervärderat någon budgetpost? Det gäller att vara ärlig och realistisk när du gör din månadsbudget. Ta lärdom av förra månadens misstag och antingen budgeterar du en högre summa eller ändrar ditt beteende.
Bra jobbat!
Nu är du klar med del 5, fortsätt med del 6.