- Start
- Omsorg och hjälp
- Hjälp med ekonomin
- Budget- och skuldrådgivning
- Del 7 – Hantera dina skulder
Del 7 – Hantera dina skulder
Då är det dags för sjunde delen i kursen och vi tar oss nu an att försöka hitta ett sätt att hantera dina skulder. Ta fram din kartläggning av dina skulder.
Analys
Ta fram din skuldkartläggning och börja göra en analys.
- Hur skuldsatt är du?
- Skiljer sig skulderna åt i storlek?
- Har de olika räntesatser?
- Är det någon skuld som är extra viktig för dig, kanske en privat skuld eller en skuld där du har en solidarisk låntagare eller borgensman?
Olika alternativ
Det är svårt att veta vad som är bästa sättet att hantera sina skulder på. Utgå ifrån din analys och fundera på alternativen nedan. I exemplen nedan har vi utgått från att dina lån/krediter förfallit och blivit skulder. Om du har lån och krediter som du betalar på, och kan betala på, betrakta då de i stället som en fast utgift i din budget.
Avbetalningsplan – kontakta dina fordringsägare och gör upp en avbetalningsplan. Passar bra för dig som kan betala på dina skulder, inte har så många fordringsägare och där skuldsumman inte är så hög. Om du inte kan avbetala på alla skulder samtidigt kan en strategi vara att börja med den skuld som har högst ränta alternativt att du vill begränsa antal skulder och börjar med de minsta skulderna.
Ackord – erbjud dina fordringsägare ett engångsbelopp mot att de stryker resten av skulden. Passar bra för dig som har tillgång till en ackordssumma och är lättast att få igenom om du har gamla skulder och inte kunnat betala på skulderna på länge.
Utmätning – om en skuld kommer in till Kronofogden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och du har inkomster som överstiger förbehållsbeloppet utmäter Kronofogden i dina inkomster så länge du har skulder hos Kronofogden. När en skuld fastställs av Kronofogden får du en betalningsanmärkning som gör till exempel att du inte kan ta lån, att du kan få svårt att hyra en lägenhet samt ingå avtal. Utmätning är tvingande för dig som har statliga skulder eller fordringsägare som vill driva in sin skuld via Kronofogden.
För att få bort skulderna ifrån Kronofogden måste du antingen betala dem, komma överens med fordringsägaren om andra lösningar eller ansöka om skuldsanering (se nedan). Tänk på att en del statliga skulder preskriberas (tas bort) efter fem år, kolla med Kronofogden för vad som gäller om du har statliga skulder.
Skuldsanering – ansök om skuldsanering hos Kronofogden. Om du beviljas skuldsanering får du betala i fem år på dina skulder och därefter tas resten av skulderna bort.
Kronofogden gör en bedömning efter hur dina skulder har uppstått, vad du har gjort för att betala på dem och hur lång återbetalningstid du har. Även om du har inkomster som understiger förbehållsbelopp och inte kan betala något alls på dina skulder kan du få skuldsanering.
Passar bra för dig som är mycket svårt skuldsatt och inte kan betala tillbaka dina skulder på mycket lång tid.
Bra jobbat!
Nu är du klar med del 7, fortsätt med del 8.