- Start
- Omsorg och hjälp
- Hjälp med ekonomin
- Budget- och skuldrådgivning
- Del 8 – Ekonomiska tips
Del 8 – Ekonomiska tips
Då är det dags för åttonde och sista delen i kursen. Nu kommer du att få fler blandade tips för att få en balanserad privatekonomi.

Tips för en balanserad ekonomi
Utgifter månadsvis
Det är enklare att planera sin ekonomi om utgifterna kommer månadsvis. Annars måste du spara undan pengar för att kunna betala när fakturan kommer kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis. Nästan alla utgifter går att få per månad utan extra kostnad.
Fakturaavgifter
Se upp med fakturaavgifter! Hur betalar du dina utgifter – medför det några kostnader? Undersök då om du kan ändra betalsätt.
Jämför
Jämför försäkringar, kontokort, bankräntor med mera på konsumenternas.se Länk till annan webbplats.. De ger oberoende och kostnadsfri vägledning om bank- och försäkringsärenden.
Undvik telefonförsäljare
Nixa din telefon för att slippa ifrån telefonförsäljare, ring 077- 228 00 00 och följ instruktionen.
Buffert
Om din månadsbudget tillåter att du sparar pengar är det en bra idé att först spara ihop till en buffert. Det är pengar du ska kunna använda om det uppstår någon kris. För att veta hur mycket just du behöver ha i din buffert så får du fundera över hur ditt liv ser ut och vilka kriser som skulle kunna uppstå och hur mycket pengar du då skulle behöva. Om du är ung, ensamstående och bor i en mindre hyreslägenhet behöver du troligtvis en mycket mindre buffert än en familj med flera barn som bor i ett hus och har bil.
Fasta utgifter
Fundera innan du lägger till ytterligare en fast utgift. Ju högre dina fasta utgifter är desto mer begränsad är du i din ekonomi och desto större risk att du inte kommer att klara av en eventuell inkomstminskning.
Boränta
Om du bor i villa eller bostadsrätt är det oftast mest effektivt att spara pengar genom att förhandla med banken om boräntorna. Om du har banklån på 1,5 miljoner kronor och lyckas sänka din ränta med 0,20 procent är det en besparing på 3 000 kronor per år. Jämför olika banker för att få den bästa räntan.
Second hand
Använd second hand-marknaden för att både köpa och sälja saker. Om du behöver köpa något scanna av second hand först som loppisar, auktioner, köp- och säljgrupper. Har du saker du inte använder sälj dem och tjäna pengar på dem.
Autogiro
Använd autogiro. Gå in på din internetbank eller kontakta betalningsmottagaren och ansök om autogiro. Då dras dina räkningar automatiskt från ditt konto i tid varje månad. Tänk på att du måste ha tillräckligt med pengar på kontot när räkningen ska betalas, annars dras inte pengarna.
Semester och julklappskonto
Semester, julklappar och födelsedagspresenter är saker som återkommer varje år och som ändå många får ekonomiska problem med. Ett förslag är att förebygga genom att beräkna hur mycket det kostar per år och till exempel starta ett julkonto där x kronor sparas undan varje månad till julklappar. Ha olika sparkonton som döps till det som du sparar till.
Spara
Då det gäller sparande är det bra att direkt när inkomsten kommer lägga undan till sparandet. Har du dessutom pengar över när månaden är slut kan du göra ett extra sparande då.
Anpassa din ekonomi när livet förändras
Anpassa din ekonomi efter hand som det uppstår nya livssituationer, som till exempel om du får barn, blir arbetslös eller köper hus. Du kan inte fortsätta agera på samma sätt i din ekonomi när förutsättningarna förändras.
Akut ekonomisk kris
Hamnar du i en akut ekonomisk kris bör du hantera den därefter. Det betyder att allt måste stå tillbaka till förmån för tak över huvudet och mat på bordet.
Lär dig mer
Det finns många saker att fundera på gällande ekonomi. Ta en bit i taget och ju mer koll på din ekonomi du får desto roligare blir det.
Det är du som bestämmer över dina pengar, det är du som väljer vad de ska användas till. Om du vill ha mer inspiration finns det massor av böcker, ekonomiappar att ladda ner och digitala plattformar att följa. Prata också med din familj, släktingar och vänner. Vad gör de som är bra för ekonomin? Tipsa och delge varandra. Om du vill prata med någon oberoende om din ekonomi kan du alltid kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.
Färdig!
Nu har du genomfört kursen. Hoppas att det löpte på väl och att du nu har kommit igång med att få bättre koll på din ekonomi.