Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Familjehem

Barn som inte kan bo hos sina föräldrar behöver utvecklas, leka, gå i skolan, träffa vänner, ha en fritid och vara en del av trygg familjegemenskap, precis som andra barn. Det finns därför familjehem av olika slag och med olika inriktningar.

Familjehem​

Som familjehem ansvarar ni för att på ett tryggt sätt etablera ett barn eller en ungdom i samhället genom omvårdnad, fostran och stöttning. Det är viktigt att ni som familj lever i en stabil social situation och att det finns ett stort intresse och ett helhjärtat engagemang för barnet/ungdomen.  

Ett familjehem tar emot ett barn/ungdom under allt från några månader till flera år. Det krävs ingen särskild utbildning för uppdraget, i princip kan vem som helst bli familjehem. Däremot måste det finnas ett eget rum i hemmet för barnet/ungdomen.

Familjehemsvården är en mycket viktig och bra del av samhällets stöd till de mest utsatta barnen och ungdomarna. Det finns många orsaker till att barn placeras i familjehem. Gemensamt för alla placerade barn är att de för en kortare eller längre period inte kan bo hos sina biologiska föräldrar. Målet i de flesta fall är att barnet efter en tids boende i familjehem skall kunna flytta tillbaka till sina biologiska föräldrar.

Det är viktigt att barnet har en regelbunden kontakt med sina biologiska föräldrar samt andra anhöriga under placeringen i familjehemmet.

Vill du och din familj bli familjehem?

Det är viktigt att först och främst noga tänka igenom beslutet att bli familjehem. Finns det utrymme, tid och möjlighet för ytterligare en familjemedlem? Det är viktigt att familjen lever i en stabil social situation och att det finns ett stort intresse samt ett helhjärtat engagemang för barn.

Att vara familjehem ställer också krav på att ni kan arbeta i team tillsammans med personal från bland annat socialtjänst och skola kring barnet och barnets biologiska föräldrar och nätverk.

Innan placering görs en utredning som kan ta några månader. En socialsekreterare gör flera hembesök och utreder familjen med en djupintervju, det vill säga samtalar om barn, uppväxt, erfarenheter och förväntningar. Det gör också kontroller i social- och polisregister samt hos kronofogden och Försäkringskassan.

Efter godkännande görs en matchning mellan barn och familj för att säkerställa att placeringen blir lyckad. Matchningen görs utifrån till exempel ålder, bakgrund, intressen och behov. Alla placeringar sker i samråd med familjen.

Det krävs ingen särskild utbildning för uppdraget, i princip kan vem som helst bli familjehem. Familjehem får ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning utifrån Svenska kommunförbundets rekommendationer och kommunen erbjuder handledning och utbildning åt er som familjehem.


Uppdaterad 2019-02-04

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga