Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Stödfamilj

Stödfamilj LSS är en korttidsvistelse utanför det egna hemmet där barn med funktionsnedsättning få bo hos en familj, vanligtvis ett veckoslut per månad.

Hur går det till att bli stödfamilj?

En stödfamilj tar emot ett barn eller en ungdom i sitt eget hem, vanligtvis ett veckoslut i månaden. Avsikten är att erbjuda stimulans och sociala kontakter, samtidigt som föräldrarna och anhöriga får avlastning.

Vem kan bli stödfamilj?

Det behövs ingen särskild utbildning, men du ska leva under ordnade förhållanden och ha tid, utrymme och ett intresse för att göra en insats under en längre tid. Både familjer och ensamstående kan passa som stödfamilj.

Inför ett eventuellt uppdrag som stödfamilj/person genomför LSS-handläggaren en stödfamiljsutredning. Där inhämtas bland referenser samt utdrag från polisens belastnings- och misstankeregister.

Får man någon ersättning?

Stödfamiljer får omkostnadsersättning och arvode enligt SKL:s riktlinjer. Stödfamiljen erbjuds också handledning från kommunens personal i utförandet av uppdraget.

 

Vem kan få stödfamilj?

En familj med ett funktionshindrat barn eller vuxen kan ansöka om korttidsvistelse utanför det egna hemmet i form av stödfamilj.

Så ansöker du

Ta kontakt med LSS-handläggaren i kommunen. LSS-handläggaren utreder sedan behovet av stödfamilj och om du får ja på din ansökan, hur många dagar i månaden som är lämpligt.

Kostnad

Insatsen är kostnadsfri men man betalar en liten ersättning för maten.

Hur lång tid tar det?

Målet är att den som beviljats insatsen ska få en stödfamilj inom tre månader.

Uppdaterad 2020-11-06

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga