Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

MärkDNA

Polisen och Kävlinge kommun satsar gemensamt på ett stöldskyddsprojekt inriktat mot märkDNA. Med märkDNA kan du som privatperson agera förebyggande och samtidigt öka din egen trygghet.

Vad är märkDNA?

Ett samlingsnamn på en typ av märkning som kan användas i brottsförebyggande syfte, men även vid brottsutredning. Det är en modern och flexibel stöldskyddsmärkning som ger en spårbarhet som avskräcker kriminella.

Märkningen görs med ett syntetiskt framställt DNA eller DNA från växtriket. Varje märkning är unik och håller minst fem år på föremål och två månader på hud. Vätskan är osynlig och penslas på värdesaker, ungefär som nagellack. Den framträder under UV-ljus och spåras med särskild utrustning som finns i polisbilar och vid färjelägen, brofästet och i alla godsgrupper i polisregion Syd.

Fördelar med märkDNA

 • Kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde.
 • Är spårbart och ökar möjligheterna att få tillbaka värdesaker som stulits.
 • Gör föremål oattraktiva på hälerimarknaden. Avskräcker tjuven från att gå in bostäder och stjäla värdesaker.
 • En billig och enkel åtgärd att skydda privata värdesaker.
 • Löser inte alla inbrottsproblem men är ett utmärkt komplement till andra inbrottsskyddande åtgärder.

MärkDNA har använts i många år i England och USA. I områden där märkning genomförts har bostadsinbrotten reducerats avsevärt. Även våldsbrottslighet och annan brottslighet har minskat i dessa områden, utan att någon förskjutning av brottsligheten till närliggande områden setts.

Hur gör jag för att beställa märkDNA?

Kontakta först ditt försäkringsbolag om eventuella avtal med leverantörer av märk-DNA. Du kan också själv beställa ett paket.

Svenska leverantörer

 • SmartDNA
 • SmartWater
 • Vindico AB/Selecta DNA

Glöm inte att registrera dina uppgifter!

I varje paket medföljer en registreringsblankett. Den ska fyllas i och skickas till leverantören, som sedan registrerar uppgifterna i den internationella databasen. Därifrån får polisen träffar som identifierar rättmätig ägare till beslagtaget stöldgods.

Övriga frågor och svar om MärkDNA

Vad kan märkas med märkDNA?

Märkvätskan fäster på alla typer av material, däremot uppmanas till försiktighet och att prova på en referensyta, speciellt om antikviteter eller känsliga material ska märkas.

 • Elektronik
 • Smycken
 • Barnvagnar
 • Sportutrustning, ridutrustning, golfutrustning etc.
 • Bil, bildelar och tillbehör
 • Motorcyklar, mopeder och cyklar
 • Båtar, båtmotorer och tillbehör
 • Övriga marina fordon och tillbehör
 • Övrigt, det är bara fantasin som begränsar vad som kan märkas

Hur märker jag ett objekt?

Du penslar eller duttar normalt på märkningen, minst tre till fem märkpunkter rekommenderas per objekt. Ju större objekt som ska märkas desto fler och större märkpunkter. Märk objekt på så många olika punkter som möjligt och i skarvar, skruvskallar, skrovligheter och ihåligheter samt på ytor som ej har fysisk slitage. I rumstemperatur torkar märkningen på cirka 20 minuter, därefter härdar den fast på objektet under nästkommande 24 timmar.

Hur länge håller en märkning?

MärkDNA kan lagras i cirka två år (se bäst före datum på behållaren). Efter märkning garanterar märkDNA att den metallbaserade unika koden och den fluorescerande färgen håller minst fem år i utomhusmiljö efter oberoende test enligt testnorm PAS820:2012 (Klass A utomhus vilket är högsta möjliga). I praktiken är det fullt möjligt att märkningen håller längre beroende på miljö. Om du efter fem år vill vara säker på att din märkning ska kunna detekteras och analyseras av Polisen får du investera i ett nytt märkpaket.

Går det att ta bort märkningen?

Det är extremt svårt att ta bort märkningen utan att påverka objektet. Det behövs bara 1/4 millimeter av märkningen för att kunna genomföra en laboratorieanalys.

Hur registrerar jag min märkDNA-kod?

Koden registreras enklast på respektive leverantörs webbplats alternativt via det registreringsformulär som följer med ditt paket. När du registrerar via en webbplats är en stor fördel att originaldokumentet kan behållas (förvara originalformuläret som en värdehandling).

Hur länge finns jag registrerad i databasen?

Du ligger med i databasen för alltid.

Registreras det vilka objekt som är märkta i databasen?

Nej inte om koden registreras på ett hushåll och flera olika objekt märks med en och samma kod. Enbart organisationen/personen som äger koden registreras. Undantag är då enbart en styck maskin, fordon, cykel, båt, båtmotor etc. märks med en unik kod, då väljs detta vid registrering och koden följer därmed med objektet i all framtid. För detta ändamålet finns speciella paketeringar.

Hur gör jag om jag ska sälja ett märkt objekt?

Kontakta leverantören alternativt skriv på kvittot att objektet är märkt med märkDNA. MärkDNA inte ger äganderätt utan enbart spårbarhet, juridiska dokument/kvitton är viktigast.

Är märkDNA farligt för hälsa eller miljö?

Nej, märkDNA är inte klassat som en kemikalie.

Jag har ännu inte fått någon bekräftelse på att min registrering?

Registrering via leverantörers webbplatser bekräftas normalt inom 14 dagar om du angivit e-postadress. Om du skickar in registreringsformuläret erhålls registrering normalt efter 2-3 veckor. Har du inte mottagit den inom angiven tid så kontakta vald leverantör.

Hur ser Polisen på märkDNA?

Polisen använder märkDNA som ett arbetsredskap, helt kostnadsfritt. Kopplingen mellan kod och dess ägare ger en spårbarhet vilket ger bevis i eventuella utredningar. Man har nationella rutiner för märkDNA och i dagsläget har mer än 1 500 fordon utrustats med UV-lampor för att detektera märkDNA.


Uppdaterad 2021-03-03

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga