Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Utsatt för brott

Sedan 2014 har Brottsofferjouren Mellersta Skåne och Kävlinge kommun ett löpande avtal som innefattar att Brottsofferjouren ska erbjuda stöd och vägledning till Kävlinge kommuns invånare när de har blivit utsatta för brott.

Om Brottsofferjouren:

Hos Brottsofferjouren kan brottsutsatta, anhöriga och vittnen få stöd och information om rättsprocessen, d.v.s. hur polisens förundersökning går till, vad som händer om det blir rättegång samt vad de har för rättigheter när det gäller skadestånd och brottsskadeersättning.

Vi har också tid att lyssna om de vill prata om det som hänt och om något känns svårt eller jobbigt. På tingsrätten i Lund har vi en vittnesstödsverksamhet som ger stöd och information till vittnen och målsäganden innan, under och efter rättegången.
Läs mer på www.mskane.boj.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Telefonnummer till Brottsofferjouren 046-32 32 98
Mail info@mskane.boj.se

Medling

Du som har begått ett brott eller blivit utsatt för ett brott kan bli erbjuden medling.

Sedan den 1 januari 2008 finns det en lag som innebär att kommunen är skyldig att erbjuda medling till unga personer som begått brott. Medling är ett frivilligt möte mellan en person som begått ett brott och den person som utsatts för brottet tillsammans med en neutral medlare.

Syftet med mötet är att båda parterna skall få samtal om det som hänt. Det finns också möjlighet för parterna göra överenskommelser i form av avtal om till exempel hur man skall förhålla sig till varandra i framtiden.

Medlarens uppgift är att förbereda parterna för medlingen, hjälpa till i samtalet om det behövs samt vara en säkerhet för att mötet skall gå bra. Medling är användbart i många olika typer av brott såsom skadegörelse, olaga hot, misshandel och rån.

Medlingen ersätter inte rättegång och/eller straff men åklagaren meddelas om gärningsmannen medverkat i medling.  

Du som utsatts för brott:

  • Det krävs mod att möta den som utsatt Dig för brott. Medlingen kan hjälpa dig att minska eventuell rädsla för den här personen och underlätta framtida möten.
  • Du får möjlighet att berätta för honom eller henne hur du upplevt det du varit med om och vad det inneburit för dig. Du har också möjlighet att ställa frågor.

Du som begått ett brott:

  • Det krävs mod att möta den du utsatt för brott. Genom att ställa upp på medling visar du att du tar ansvar för dina handlingar och vill försöka ställa saker och ting till rätta.
  • I medlingen får du ett tillfälle att förklara och samtala om det som hänt
Uppdaterad 2020-07-27

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga