Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Utsatt för brott

Att bli utsatt för brott kan vara omtumlande. Efter händelsen finns det en mängd saker att hantera både praktiskt och känslomässigt.

Brottsoffermyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finner du information om allt från polisanmälan, rättsprocessen, skadestånd och försäkring till krisreaktioner och vart du kan vända dig för att få stöd att bearbeta en händelse.

Medling

Du som har begått ett brott eller blivit utsatt för ett brott kan bli erbjuden medling.

Sedan den 1 januari 2008 finns det en lag som innebär att kommunen är skyldig att erbjuda medling till unga personer som begått brott. Medling är ett frivilligt möte mellan en person som begått ett brott och den person som utsatts för brottet tillsammans med en neutral medlare.

Syftet med mötet är att båda parterna skall få samtal om det som hänt. Det finns också möjlighet för parterna göra överenskommelser i form av avtal om till exempel hur man skall förhålla sig till varandra i framtiden.

Medlarens uppgift är att förbereda parterna för medlingen, hjälpa till i samtalet om det behövs samt vara en säkerhet för att mötet skall gå bra. Medling är användbart i många olika typer av brott såsom skadegörelse, olaga hot, misshandel och rån.

Medlingen ersätter inte rättegång och/eller straff men åklagaren meddelas om gärningsmannen medverkat i medling.  

Du som utsatts för brott:

  • Det krävs mod att möte den som utsatt Dig för brott. Medlingen kan hjälpa dig att minska eventuell rädsla för den här personen och underlätta framtida möten.
  • Du får möjlighet att berätta för honom eller henne hur du upplevt det du varit med om och vad det inneburit för dig. Du har också möjlighet att ställa frågor.

Du som begått ett brott:

  • Det krävs mod att möte den du utsatt för brott. Genom att ställa upp på medling visar du att du tar ansvar för dina handlingar och vill försöka ställa saker och ting till rätta.
  • I medlingen får du ett tillfälle att förklara och samtala om det som hänt
Uppdaterad 2017-12-28

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER