Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Ledsagning

Ledsagare enligt Färdtjänstlagen​

Klarar du inte att resa, trots stöd av chauffören, kan du ansöka om att få tillstånd för ledsagare som stödjer dig under färdtjänstresan. För ledsagare betalas ingen avgift. Kommunen har inte någon skyldighet att ordna ledsagare till beviljad resa.

Medresenär enligt Färdtjänstlagen

Medresenär som reser med den som fått tillstånd till färdtjänst, utan att vara ledsagare, kan alltid följa med om plats finns. Medresenären betalar färdtjänstavgift och ska följa med under hela resan.

Ledsagare enligt Riksfärdtjänstlagen​

Klarar du inte att resa på egen hand, trots stöd av tåg-och bussvärd eller chaufför, kan du ansöka om att få tillstånd för ledsagare som stödjer dig under resan. Du måste inkomma med den faktiska merkostnaden för ledsagarens transportavgifter för att bli beviljad ersättning (detta gäller enbart om du ska resa tillsammans med ledsagare i 2:a klassens tåg eller buss). Kommunen har inte någon skyldighet att ordna ledsagare till beviljad resa. Den omständighet, att sökande inte kan ordna ledsagare, medför inte att tillståndet gäller för resa med personbil/specialfordon.

Medresenär enligt Riksfärdtjänstlagen

Riksfärdtjänstlagen ålägger inte kommunen någon skyldighet att tillåta medresenär. Dock kan en medresenär själv boka sin resa med samma transportmedel som den riksfärdtjänstberättigade. Därvid gäller respektive transportföretagets bestämmelser för resan och medresenären betalar sina egna reskostnader enligt transportföretagets avgiftsregler.

Uppdaterad 2017-09-12

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga