- Start
- Bygga, bo och miljö
- Översiktsplan 2040
Översiktsplan 2040 – Kävlinge kommuns översiktsplan
Genom översiktsplanen visar Kävlinge kommun hur det är tänkt att kommunen ska utvecklas på lång sikt. Den är en viktig del i att nå visionen om att bli Skånes bästa boendekommun.
Den digitala versionen av översiktsplanen
Är du nyfiken på ÖP 2040? I den digitala versionen av översiktsplanen kan du öppna kartan för att läsa om planerna i våra orter men du kan även läsa om bland annat planeringsstrategin och behovsanalysen.
Ta mig till ÖP 2040-sidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Vad vill vi uppnå?
ÖP 2040 har som uppgift att arbeta med den fysiska planeringen som verktyg för att stärka Kävlinge som boendekommun. Översiktsplanens fyra prioriterade områden ligger till grund för planeringsprinciper och ställningstaganden i ÖP 2040. Genom att prioritera vissa frågor tydliggörs den översiktliga planeringens strategiska vägval, och i förlängningen hur planeringen kan bidra till en långsiktig hållbar utveckling i Kävlinge. De fyra prioriterade områdena är kärnan i vad Kävlinge kommun med ÖP 2040 behöver lägga kraft på och stärka för att uppnå visionen och målområdena.
Se den övergripande filmen om ÖP 2040
Det här är en översiktsplan
Den svenska Plan- och bygglagen (PBL) anger att alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen och som visar inriktningen för den långsiktiga mark- och vattenanvändningen. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande men den ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas samt för hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
I översiktsplanen kan du bland annat läsa vad kommunen planerar för utveckling i våra orter Kävlinge, Furulund, Löddeköpinge, Dösjebro, Hofterup och Ålstorp samt Barsebäcks by och Barsebäcks hamn.
Antagandehandlingar och bilagor
Kävlinge kommun översiktsplan, ÖP 2040, antogs av kommunfullmäktige 2022-09-19 och fick laga kraft 2022-10-19. Här kan du ta del av alla handlingar för ÖP 2040.
I den interaktiva kartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du navigera runt i kartan och läsa samma information som finns i del 1, planförslaget och del 2, planförutsättningar.
Antagandehandlingen i PDF är uppdelad på fyra dokument.
- Planförslaget är första delen (del 1) och den del som motsvarar kommunens planerade utveckling Pdf, 22.9 MB, öppnas i nytt fönster..
- Fördjupande underlag till planförslaget hittar du i del 2, Planförutsättningar Pdf, 14.8 MB, öppnas i nytt fönster..
- Del 3, Konsekvensanalys med miljöbedömning Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster..
- I Bilaga till ÖP 2040, Granskningsutlåtande Pdf, 6.6 MB, öppnas i nytt fönster., finns en sammanställning av de inkomna synpunkterna på granskningsförslaget tillsammans med kommunens kommentarer.
- Samrådsredogörelse Pdf, 6.6 MB, öppnas i nytt fönster.
- Protokoll från kommunfullmäktige Pdf, 572.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Orterna och byarna
I översiktsplanen kan du bland annat läsa om vad som planeras för de olika orterna inom Kävlinge kommun. Läs gärna om utvecklingen och se filmerna för respektive ort eller by.
Kävlinge tätort
I Kävlinge finns en stor förtätningspotential. Översiktsplanen möjliggör 5985 bostäder fram till 2040 och plats för ett mer mångfacetterat näringsliv i en blandad bebyggelse.
Kävlinge växer genom förtätning och i prioriterade utbyggnadsområden. Detta möjliggör ett stort antal nya bostäder i flerbostadshus, en annan stadsmässig täthet och blandade upplåtelseformer.
Det finns ett behov av att binda ihop de centrala delarna av Kävlinge på båda sidor om järnvägen och lyfta utvecklingen av centrum.
De offentliga platserna behöver lyftas och centrumhandelns omvandling stöttas.
Läs mer om utvecklingen i Kävlinge tätort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se filmen om utvecklingen i Kävlinge tätort
Furulund och Lackalänga
Översiktsplanen möjliggör en utbyggnad av 1940 bostäder i Furulund. Det finns potential för såväl större utbyggnadsområden som förtätning och service.
Den nya tågstationen ger möjlighet att förändra och förstärka området kring stationen. Här finns potential för serviceutveckling, och en förtätning i området närmast stationen kan ge en tydligare centrumfunktion kring de offentliga platserna. Utbyggnadsområdet Häradsvägen möjliggör en större utbyggnad av bostadsbebyggelse samt ny skola och förskola.
Lackalänga by har potential till varsam komplettering. Det är av vikt att byn hålls samman som en egen enhet och inte växer samman med Furulund. De gröna stråken emellan orterna ska bevaras.
Se filmen om utvecklingen i Furulund och Lackalänga by
Löddeköpinge och Hög
Under planperioden föreslås 1200 bostäder fram till 2040. I Löddeköpinge finns det en förtätningspotential att tillvarata som möjliggör ökad variation av bostadsformer och bebyggelsetäthet.
Utvecklingen av ett attraktivt centrum med både bostäder och offentlig, kulturell och kommersiell service är i fokus under planperioden.
I Sandskogen och Lyckehusen sker en varsam bebyggelsekomplettering.
En bebyggelseutveckling av Hög möjliggörs med fokus att hålla ihop byns utbredning.
Läs mer om utvecklingen i Löddeköpinge och Hög Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se filmen om utvecklingen i Löddeköpinge och Hög
Dösjebro
Under planperioden föreslås cirka 450 bostäder fram till 2040. Dösjebros utveckling ska ske så att den egna karaktären tillvaratas, byn hålls samman, vägarna anpassas för gång- och cykeltrafik och grönområden bibehålls.
Orten har en stor potential utifrån det goda kollektivtrafikläget. En utbyggnad av orten ska komplettera småhusbebyggelsen med fler bostadsformer, som flerfamiljshus och hyresrätter, samt vardagsnära service och handel.
En ny skola och förskola planeras under planperioden.
Läs mer om utvecklingen i Dösjebro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se filmen om utvecklingen i Dösjebro
Hofterup, Ålstorp och Henkelstorp
Inom området planeras för 210 bostäder fram till 2040. För Hofterup, Ålstorp och Henkelstorp är inriktningen att det generellt sett inte är lämpligt med avstyckning/förtätning i någon större omfattning inom befintlig bebyggelse. Nya utbyggnadsområden ska möjliggöras med tydliga karaktärsbeskrivningar som ger möjlighet till en variation av bostadsutbudet. Ny bebyggelse föreslås framför allt koncentreras till tre möjliga utbyggnadsområden.
För att möjliggöra ett ökat kollektivtrafikresande är det viktigt att utveckla trygga och säkra stråk till busshållplatserna. Satsning på gång-och cykelväg längs Grand Prix vägen är prioriterat, men det bör säven säkerställas längs Lundåkravägen och Skönadalsvägen.
Se filmen om utvecklingen i Hofterup, Ålstorp och Henkelstorp
Barsebäcks by, Barsebäckshamn, Barsebäcks resort och Barsebäcksverket
Orterna får en planerad utbyggnad på 165 bostäder under planperioden. I Barsebäckshamn och Barsebäcks by föreslås utbyggnad i direkt anslutning till befintlig bystruktur. Utbyggnaden ska ske med vördnad för landskapsbilden och med hänsyn till befintliga gröna korridorer och element.
Anläggningsområdet vid Barsebäck kärnkraftverk är av riksintresse för energiproduktion och distribution. Kävlinge kommun vill på sikt möjliggöra en omvandling av området för utveckling och tillgängliggörande av kusten i linje med visionen om Barsebäck Sjöstad. Samverkan med berörda myndigheter och aktörer avseende områdets strategiska utveckling är centralt för omvandlingen.
Läs mer om utvecklingen i Barsebäcksområdet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Landsbygden och mindre byar
I Kävlinge kommun bor cirka 2 550 personer på landsbygden. Översiktsplanens inriktning är att stärka den levande landsbygdens förutsättningar genom att verka för bättre möjligheter att bo och arbeta på landsbygden och samtidigt verka för en god hushållning av brukningsvärd jord- och skogsbruksmark.
Bostadskomplettering i byar som Lilla Harrie, Stora Harrie, Virke, Stävie, Södervidinge och Västra Karaby ska framför allt ske på lucktomter eller att nya bostäder placeras i direkt anslutning till befintliga byggnader.