Konst i Kävlinge kommun

Upptäck offentlig konst i Kävlinge kommun.

Det finns det ett antal konstverk i så kallad offentlig miljö. Konstverken hittar du på gator, torg, vårdcentraler, vårdhem, bibliotek och kommunhus.

Färgglad konst i tunnel i Furulund.

Nyfiken på Skapande skola? Läs mer under "Arbetssätt i grundskolan" under Kultur i skolan.

Konstkarta

Du kan hämta konstkartan på kommunhuset eller på biblioteken i Kävlinge och i Löddeköpinge.

Digital konstvandring - hemma eller utomhus

Ladda ner gratisappen Shuttle och välj Offentlig konst i Kävlinge. Där hittar du bilder och cirka tre minuter långa berättelser om ett antal offentliga konstverk på olika platser i kommunen.

Du kan välja det konstverk du vill veta mer om eller gå en vandring i valfri ordning.
Alla konstverken ligger inte i promenadavstånd från varandra.
Appen kan användas var som helst, även hemma hos dig.
Texterna är författade av Nanna Nore och Heidi Viman under 2020 och 2021. Inläsningarna i appen är gjorda av Nanna Nore och Mattias Linderoth.

En person visar appen Digital konstvandring på sin telefon

Konstvandring med Olympiaskolans Kulturcrew

Dockan

Ett av de mest kända konstverk i kommunen är Dockan av Botero som står på Kävlinge bibliotek. Hur Dockan hamnade här i kommunen har en alldeles speciell historia.

1980 drabbades ägaren till glacéläderfabriken Frans Möller plötsligt av ryggskott och uppsökte hjälp på Lunds lasarett. I sängen bredvid låg en trevlig sydamerikansk man vid namn Botero placerad och Möller som kunde spanska började konversera. De hade, var och en på sitt håll, förlyft sig.

Botero troligtvis då han försökte rubba någon av sina trinda skulpturer.
Hans skulpturer är ofta ironiska porträtt av runda människor från en
borgarklass, som ”gottar” sig i världens resurser. Frans Möller blev förtjust i både mannen och den kvinnofigur på en affisch, som gjorde reklam för en kommande utställning som Botero skulle ha i Lunds konsthall.

När sedan Botero några år efter mötet på sjukhuset gjorde en bronsskulptur av den trinda kvinnan från samma affisch, Dockan, köpte Möller skulpturen. Möller valde dock att inte behålla statyn, utan skänkte den till Kävlinge kommun.

Länge stod statyn utanför kommunhuset men när det nya biblioteket invigdes i Kävlinge flyttades skulpturen till biblioteket.

Bästa biennalen

Vartannat år händer det något unikt i Skåne – nämligen Bästa Biennalens konstbiennal. I samband med och under höstlovet kan du uppleva över 200 aktiviteter, tillsammans med din familj, dina vänner eller på egen hand, runt om i hela Skåne.

Under sexton fullmatade dagar kan du besöka utställningar som är speciellt producerade för Bästa Biennalen och delta i workshops ledda av professionella konstnärer och pedagoger – på bibliotek, gallerier, konstmuseer och konsthallar, ute i stadsrummet och i naturen.

2021 arrangeras Bästa biennalen igen, under veckorna 43 och 44. Från Kävlinge deltar Kävlinge kommun och Konstforum i Kävlinge som arrangörer.

Mer information finns på Bästa biennalens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utställningar

I Kävlinge kommun verkar flera konstföreningar som arrangerar flera utställningar årligen.

Coloriterna håller till på Östra skolan i Löddeköpinge, Löddeköpinge konstnärsförening på Galleri Transformatorn i Löddeköpinge och Konstforum i Kävlinge tätort.

Löddeköpinge konstnärsförening arrangerar dessutom sommarkurser för barn.

På Kävlinge Kulturskola finns Färg och fantasi som ett ämne för barn och ungdomar.

Information om aktuella utställningar finns i evenemangskalendern.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?