Konst i Kävlinge kommun

Upptäck offentlig konst och utställningar i kommunen.

Det finns ett antal konstverk i så kallad offentlig miljö. Konstverken hittar du på gator, torg, vårdcentraler, vårdhem, bibliotek och kommunhus.

Det tillfälliga konstverket av Bjørn Wangen vid Nyvångsparken inom (X)Sites 2023. Foto: Bjørn Wangen

Det tillfälliga konstverket av Bjørn Wangen vid Nyvångsparken inom (X)Sites 2023. Foto: Bjørn Wangen

Konstkarta

Du kan hämta konstkartan på kommunhuset eller på biblioteken i Kävlinge och i Löddeköpinge.

Det finns också en digital konstkarta på kommunens hemsida.

Kävlinges fotovägg

Vid Ett café på Mårtensgatan i Kävlinge centrum har ett anonymt plank blivit en fotovägg där Kävlinge Fotoklubb regelbundet kommer att ställa ut foton med olika teman. Den första utställningen har jultema och kom upp i december 2023.

Fotoväggen är ett sätt att göra byn mer levande och för att alla som bor här ska kunna ha en trygg och nära vardag. Det betyder att vi också vill förändra platser så att de blir mer socialt hållbara. Vi vill skapa områden där människor kan mötas, oavsett ålder, kön eller hur mycket resurser de har. Forskning visar att konst i det offentliga rummet gör att folk känner sig tryggare och trivs bättre. Det ger också plats för nya tankar, sammanhang och diskussioner. Fotoväggen är en av mötesplatserna som vi tillsammans med Kävlinge Fotoklubb, Kävlinge Furulund Samverkan och fastighetsägare i centrum har arbetat fram.

Kontaktuppgifter till Kävlinge Fotoklubb finns på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Statyn i Furulund

Oscar Antonssons staty över August Schmitz har tidigare varit placerad i centrala Furulund. Den är tillfälligt bortplockad på grund av ett pågående planarbete för den gamla Coop-butiken. Vi kommer att avvakta med att återplacera bysten tills en ny plats i området är bestämd.

Bästa biennalen 2023

Under veckorna 43 och 44 (höstlovet) arrangerades flera konstevent för barn och unga i hela Sydsverige av nätverket Bästa Biennalen. I Kävlinge kommun blev det workshops med graffitimålaren Elias Lissdaniels från Street Corner och konstnären Mary Toreld bland annat.

Under sexton fullmatade dagar kunde man besöka utställningar som var speciellt producerade för Bästa Festivalen och delta i workshops ledda av professionella konstnärer och pedagoger – på bibliotek, gallerier, konstmuseer och konsthallar, ute i stadsrummet och i naturen.

2025 arrangeras Bästa festivalen nästa gång.

Mer information finns på Bästa biennalens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(X)sites 2023

Unikt, tillfälligt konstverk i Löddeköpinge: Vandrarens dilemma av Bjørn Wangen

Följ Bjørns arbete med konstverket under utställningsperioden via en blogg! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bildkonstnär Bjørn Wangen har i Löddeköpinge skapat ett unikt konstverk inom utställningskonceptet (X)sites, där konstnärer från hela världen skapar temporära platsspecifika konstverk. Detta är den femte upplagan av (X)sites och första gången som Kävlinge är värdkommun.

- Jag arbetar huvudsakligen med teckning. Här tecknar jag genom att promenera tills det bildas en stig, alltså ett streck eller linje. Det är vad tecknare gör, drar streck. Strecket bildar ett 40 meter långt krokigt spår längs fem plataner. Spåret visar medeltemperaturen i Löddeköpinge veckovis, från januari fram till idag. Där linjen är nära träden så var det kallare under den perioden, och är linjen längre från träden så var det varmare, berättar Bjørn Wangen.

Konstverket finns att beskåda vid Nyvångsparken i Löddeköpinge. Utställningen kommer att vara tillgänglig alla dagar i veckan dygnet runt fram till den 5 november.

- Framöver kommer jag att förlänga kurvan med den gångna veckans medeltemperatur. Jag gör det fram till utställningsperiodens slut i november. Efter det kommer stigen gro igen och försvinna, förklarar Bjørn Wangen.

(X)sites är ett beprövat utställningskoncept inom konstformen ”land art”. (X) står för det okända och ”sites” står för platser. Projektet präglas i sin helhet av undersökandet; från konstnärernas arbete med platserna, till publikens möte med konsten och landskapen de ställs ut i. För publiken innebär det att möta landskapet genom konstens ögon. (X)Sites blir en konst- och kulturupplevelse som alla får tillgång till. Konst kan öppna upp för nya perspektiv och stimulerar till ständig reflektion och kritiskt tänkande.

Läs mer om (X)sites. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjørn Wangens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elektrifierad konst i Kävlinge centrum

Christian Frost målar på elskåp i Kävlinge centrum.

Christian Frost målar på elskåp i Kävlinge centrum. Foto: Ann-Christine Jönsson.

Under sommaren 2022 fick 13 av Skånska Energis elskåp i Kävlinge centrum konstverk skapade av medlemmar i föreningen Konstforum i Kävlinge.

Läs mer om projektet, konstnärerna och skåpen.

Digital konstvandring - hemma eller utomhus

Ladda ner gratisappen Shuttle och välj Offentlig konst i Kävlinge. Där hittar du bilder och cirka tre minuter långa berättelser om ett antal offentliga konstverk på olika platser i kommunen.

Du kan välja det konstverk du vill veta mer om eller gå en vandring i valfri ordning.
Alla konstverken ligger inte i promenadavstånd från varandra.
Appen kan användas var som helst, även hemma hos dig.
Texterna är författade av Nanna Nore och Heidi Viman under 2020 och 2021. Inläsningarna i appen är gjorda av Nanna Nore och Mattias Linderoth.

En person visar appen Digital konstvandring på sin telefon

Konstvandring med Olympiaskolans Kulturcrew

Dockan

Ett av de mest kända konstverk i kommunen är Dockan av Botero som står på Kävlinge kulturskola på Kvarngatan 17 i Kävlinge. Hur Dockan hamnade här i kommunen har en alldeles speciell historia.

1980 drabbades ägaren till glacéläderfabriken Frans Möller plötsligt av ryggskott och uppsökte hjälp på Lunds lasarett. I sängen bredvid låg en trevlig sydamerikansk man vid namn Botero placerad och Möller som kunde spanska började konversera. De hade, var och en på sitt håll, förlyft sig.

Botero troligtvis då han försökte rubba någon av sina trinda skulpturer.
Hans skulpturer är ofta ironiska porträtt av runda människor från en
borgarklass, som ”gottar” sig i världens resurser. Frans Möller blev förtjust i både mannen och den kvinnofigur på en affisch, som gjorde reklam för en kommande utställning som Botero skulle ha i Lunds konsthall.

När sedan Botero några år efter mötet på sjukhuset gjorde en bronsskulptur av den trinda kvinnan från samma affisch, Dockan, köpte Möller skulpturen. Möller valde dock att inte behålla statyn, utan skänkte den till Kävlinge kommun.

Länge stod statyn utanför kommunhuset men när det nya biblioteket invigdes i Kävlinge flyttades skulpturen till biblioteket.

Utställningar

I Kävlinge kommun verkar flera konstföreningar som arrangerar flera utställningar årligen.

Coloriterna håller till i Byastugan i Hofterup och på Lödde Centrum i Löddeköpinge. Löddeköpinge konstnärsförening har sin verksamhet på Galleri Transformatorn i Löddeköpinge och Konstforum i Kävlinge tätort.

Löddeköpinge konstnärsförening och Konstforum i Kävlinge arrangerar dessutom sommarkurser för barn.

På Kävlinge Kulturskola finns Färg och fantasi som ett ämne för barn och ungdomar.

Information om aktuella utställningar finns i evenemangskalendern.

Är du nöjd med innehållet på webbsidan?