Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Skolbiblioteken

Vi har fått utmärkelsen Årets Skolbibliotek 2017länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bibliotekskatalogen
Skolbibliotekens blogg

Här hittar du boktips, länktips och mycket mer. Tipsen vänder sig till elever, föräldrar och pedagoger.

Nyheter

  • Bokcafé 24/4 | 2019-04-17
    På onsdag är det åter dags för Bokcafé på Korsbackaskolan. Klockan 15.30 ger skol- och ungdomsbibliotekarierna er sina bästa boktips på temat kärlek och vänskap.
  • Världsbokdagen 23/4 | 2019-04-16
    På tisdag är det dags för Världsbokdagen. Denna dag kommer uppmärksammas på en mängd olika sätt ute på våra skolor. Själv kan du ju passa på att skylta lite extra med att och vad du läser för att vara en läsande förebild!
  • Glad påsk! | 2019-04-15
    Alla skolbibliotekarier önskar er en riktigt härlig påsklovsvecka!

Månadens boktips -  Religion

Falafelflickor
Text: Christina Wahlden

Hawa är 12 år, hon bor i en ”utsatt” förort. Hon vill bli polis och för att börja öva på det startar hon en liten detektivbyrå, efter modellen Damernas detektivbyrå. Hon får snabbt två svåra fall att lösa, klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa. En bok med mycket värme och humor trots sitt allvarliga innehåll.

Stjärnlösa nätter
Text: Arkan Asaad

Om rätten att få välja sitt eget liv. Unge Amir vars familj flytt från Kurdistan, har växt upp i Sverige. Han lever ett fritt liv utan tankar på att gifta sig. Under en semesterresa till Kurdistan tvingas han av sin pappa in i ett äktenskap med sin kusin. Boken beskriver hur även unga män kan vara utsatta för hedersförtryck.

Månadens filmtips

Den gröna cykeln
Regi: Haifa al Mansuur

Tioåriga Wadjda lever i Saudiarabien där mycket är förbjudet för flickor. Att cykla till exempel. Så när hon blir besatt av tanken på att köpa en grön cykel kommer hon att utmana mer än ett tabu. Den gröna cykeln skildrar hur vardagslivet kan te sig för en flicka vars liv styrs av religion, tradition och patriarkala strukturer. Inte minst beskriver den ett feministiskt enkvinnsuppror och är en hyllning till egensinnet, beslutsamheten och drömmen om frihet. 

Kaddisch för en vän
Regi: Leo Kashin

I samma hus i Berlin lever Alexander, pensionerad och av judisk börd, och Ali en ung kille i en palestinsk familj som är på väg att bli vuxen och som söker hitta sin identitet. Ödet för dem samman och deras liv förändras i kraft av att de tvingas samarbeta. En fascinerande film om konflikten i Mellanöstern ur ett fräscht perspektiv. 

Månadens faktabok

Om änglar, gudar och hjältar
Text: Janny van der Molen
Bild: Els van Eegarts

Här kan vi läsa några av de viktigaste berättelserna ur de stora Världsreligionerna, kristendom, islam, judendom, hinduism och buddism. Boken ger oss möjligheter att bättre förstå och respektera varandras religioner och livsåskådningar.

Uppdaterad 2019-04-02

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER