Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

ALMA-priset tilldelades Jacqueline Woodson

Tisdagen den 27 mars kl 12.55 tillkännages årets pristagare i Astrid Lindgren Memorial Award. Klicka för att läsa mer om priset och pristagaren.

Årets pris har tilldelats den amerikanska författaren Jacqueline Woodson. Woddson skriver framförallt ungdomsböcker, ofta med rasism, ekonomisk utsatthet, sexuell identitet och fördomar som teman. Juryns motivering: ”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp.”

Sedan första priset delades ut 2003 har såväl enskilda författare, illustratörer och litteraturförmedlare som läsfrämjande organisationer prisats. Alla världsdelar är representerade bland pristagarna, men av drygt 260 nominerade i år var endast fem från Afrika och nio från Sydamerika. Den enda svensken som fått priset är författaren Barbro Lindgren.

Såhär står det på ALMAs webbplats: "Varje år utdelas Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne till en eller flera personer eller organisationer. Prissumman är fem miljoner svenska kronor.
Kandidater till priset kan nomineras från hela världen. Mottagaren behöver inte vara översatt, och tidigare erkännanden, priser eller försäljningssiffror har ingen betydelse för. Det avgörande är att mottagaren verkar i Astrid Lindgrens humanistiska anda och att arbetet är av högsta kvalitet.
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ges för ett livsverk. För berättare, författare och illustratörer betyder detta en lång produktion av genomgående hög kvalitet. För organisationer och individer som arbetar med läsfrämjande gäller att arbetet skall vara långsiktigt och hållbart över tid, snarare än ett tidsbegränsat projekt."

Uppdaterad 2018-03-27

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058


Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress kommunhuset
Kullagatan 2, Kävlinge


Öppettider kommunhuset
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Facebook logga