Dela

Tipsa en kompis
Dela på Facebook Dela på LinkedIn

Ämnesutbud

Fantasi och färg - från 7 år

Du målar i ett större format med akrylfärg och lär dig hitta färgens magiska och underbara värld. Under kursens gång går vi igenom färgperspektiv, färglära,  bildkomposition och skuggningar. Vi lär oss att rita ett ansikte och du får även prova oljekritor och akvarellfärger för att hitta det konstnärliga uttryck som passar just dig och på ett kreativt och lustfyllt sätt skapa och utforska dig själv och världen.

Lärare:
Sissel Gustafsson, Kävlinge och Löddeköpinge
Nanna Nore, Kävlinge

Teater - från 7 år

Vi övar tillsammans på att våga uttrycka oss, gestalta, berätta och improvisera. Om gruppen vill sätter vi upp en föreställning. Vi kan då arbeta med befintliga manus, skriva ett eget manus eller  improvisera fram en pjäs.

Lärare: 
Kristina Lenander, Löddeköpinge

Trolleri - från 8 år

Lärare: Bengt Malmgren, Kävlinge och Löddeköpinge

Instrumentalundervisning

Blockflöjt

Blockflöjten, eller flauto dolce, flûte à bec, recorder, som den kallas på olika språk, kom i bruk på 1200-talet. Det är skillnad mellan en renässansflöjt från 1500-talet och en barockflöjt från 1700-talet både till utseende och klang. På senaste tiden har blockflöjten utvecklats både i tonomfång och ljudstyrka. Den tillverkas i sex storlekar och är ett lättspelat blåsinstrument för både solo och ensemble.
Ålder: 9-19 år

Cello

Cellons egentliga namn är violoncell och utvecklades tillsammans med violinen på 1500-talet. Cellon har ett stort tonomfång, är violinfamiljens basinstrument och har en varm och intensiv klang som tilltalar de flesta.

Man får möjlighet att spela i en stråkorkester direkt med kompisar som har kommit lika långt på sitt instrument. Vi spelar olika musikstilar från pop, visor till klassiska stycken. Allt är möjligt på cello. Det finns möjlighet att hyra instrument som finns i olika storlekar. På så sätt får alla elever ett instrument som är lagom stort.
Ålder: 9-19 år

Elbas

Den elförstärkta basgitarren eller elbasen är ett användbart instrument i alla typer av ensembler och orkestrar, inte bara rockband. På musikskolan spelar elbasisterna i alla våra blåsorkestrar. Elbasen har, till skillnad från gitarren, bara fyra grova strängar och klingar därför mörkare. Man spelar oftast en basstämma i ensembler och orkestrar men naturligtvis även melodispel på elbas. Det finns möjlighet att hyra elbas.
Ålder: 9-19 år

Fiol/Altfiol

Fiol eller violin och altfiol är stråkinstrument. Man använder en stråke att spela med precis som man gör med cello och kontrabas. Fiolen är minst i stråkfamiljen och låter därför också ljusast av sina släktingar. Man kan spela fiol som solist, i orkester och i mindre ensembler. Fiolen är vanligast i klassisk musik och folkmusik men finns även med i många andra sammanhang som rock, schlager, country, jazz, pop, tango osv. Det tillverkas fioler i olika storlekar för att passa både stora och små. Det finns möjlighet att hyra instrument de första åren man går på fiol.
Ålder: 9-19 år

Gitarr

Gitarren är ett stränginstrument som har arabiskt ursprung. På musikskolan börjar i regel nybörjarna spela på akustisk gitarr med både notspel och ackordspel. Efter ett antal terminer kan man sedan välja om man vill fortsätta med akustisk gitarr eller byta till elgitarr. Kulturskolan hyr inte ut gitarrer utan du förväntas kunna ha tillgång till eget instrument.
Ålder: 9-19 år

Klarinett

Klarinetten uppfanns i slutet av 1600-talet av Christof Denner i Nürnberg. Från början såg den ut som en blockflöjt med ett par klaffar, för att sedan utvecklas genom historien med fler och fler klaffar. Sin moderna utformning fick den under andra halvan av 1800-talet. I klarinettfamiljen finns 11 olika storlekar varav b-klarinetten är den vanligaste. Klarinetten har en stor likhet med saxofonen i och med att den har ett enkelt rörblad fäst vid munstycket. Klarinetten förekommer i de flesta musikstilar men framförallt i klassisk-, jazz- och folkmusik. Det finns möjlighet att hyra klarinett på kulturskolan. Däremot förväntas du att tillhandahålla egna rörblad som är en förbrukningsvara.
Ålder: 9-19 år

Klockspel/Xylofon

ingår i gruppen melodislagverk. Väljer du denna instrumentgrupp får du spela ensemble/orkester direkt när du börjar spela. Dessa instrument spelar man med klubbor på antingen trä- eller metallplattor. Tonerna ligger precis som på ett piano. Övriga instrument i denna grupp är marimba, vibrafon och chimes. Dessa instrument finns inte till uthyrning.
Ålder: 9-19 år

Kontrabas

Kontrabasen är det största instrumentet i stråkfamiljen. Det används som basinstrument i stråkorkestern men förekommer också flitigt i jazz och populärmusik. Den finns i olika storlekar för att även passa barn. Det finns möjlighet att hyra kontrabas.
Ålder: 9-19 år

Piano/Keyboard

Pianot är ett dynamiskt och klangfullt instrument. Man kan både spela solistiskt och ackompanjera med detta instrument. Pianolitteraturen är mycket omfattande och man kan spela nästan all sorts musik på piano.

Keyboard är ett av de modernaste klaverinstrumenten i vår tid som ständigt följer den snabba tekniska utvecklingen inom dagens elektronik. Ett keyboard har en pianoliknande klaviatur som numera ofta är anslagskänslig. Klaviaturens högra del används för ett melodispel och den vänstra delen för ett ackord och basspel. Ett keyboard har olika fabriksinprogrammerade stilar med komp som anpassas efter vänstra handens ackordspel. Instrumentet är konstruerat för att helt tillgodose den moderna populärmusikens behov.

Går du på piano eller keyboard förväntas du ha tillgång till eget instrument.
Ålder: 9-19 år

Saxofon

Saxofonen uppfanns av Adolphe Sax på 1840-talet i Bryssel. Den användes först som ljudstarkare alternativ till klarinetten i marschorkestrar men fick sitt stora genomslag i jazzen på 1900-talet.  Liksom klarinetten byggs den i en familj med olika storlekar varav sopran-, alt-, tenor- och barytonsaxofon är de vanligaste. Saxofonen har en stor likhet med klarinetten i och med att den har ett enkelt rörblad fäst vid munstycket. Saxofonen förekommer i de flesta musikstilar men framförallt i jazz, rock och klassisk musik. Det finns möjlighet att hyra saxofon, däremot förväntas du tillhandahålla egna rörblad, som är förbrukningsvara.
Ålder: 9-19 år

Trombon

Trombon eller dragbasun är ett kraftfullt instrument med ett stort register. Den spelas genom att man ändrar läget på draget och genom att spänna läpparna olika. Man kan därigenom spela alla toner. Precis som trumpeten används trombonen i så gott som alla genrer av musik, från medeltidsmusik till hip hop. Det finns möjlighet att hyra trombon.
Ålder: 9-19 år

Trummor

Trummor och slagverk är motorn i nästan all slags musik. Väljer du denna instrumentgrupp får du lära dig att spela allt från klassisk musik till rock och pop. I undervisningen får du spela trumset och alla slagverksinstrument som ingår i orkester- och ensemblespel. Går du på trummor förväntas du ha tillgång till eget instrument.
Ålder: 9-19 år

Trumpet

Trumpeten är ett gammalt instrument som använts i flera tusen år. Från början hade man inga ventiler och kunde då bara spela de toner som man fick genom att spänna läpparna olika. När man i början av 1800-talet utvecklade ventilsystemet fick man möjlighet att spela alla toner. Trumpeten används i nästan alla genrer; barockmusik, symfoniorkester, blåsorkester, storband, jazz och rock. Det finns möjlighet att hyra trumpet.
Ålder: 9-19 år

Tuba

Tuban är det största instrumentet i brassfamiljen och används som basinstrument i både symfoni- och blåsorkester. Med sin mjuka klang går det även att spela vackra melodier på tuban vilket ofta används i mindre brassensembler.

En mindre släkting till tuban är baryton som är ett mycket viktigt instrument i blåsorkester och brassband. Det finns möjlighet att hyra tuba.
Ålder: 9-19 år

Tvärflöjt

Tvärflöjten är ett träblåsinstrument som troligen uppkom i Kina och sedan spreds till Europa bl.a. under namnen schweizerpipa eller flute allemande (tysk flöjt). Instrumentet är mångsidigt och populärt i många sammanhang bl.a. pop, jazz, folkmusik och främst i klassisk musik, både som solo- och orkesterinstrument. Flöjten finns i olika storlekar: piccola, c-flöjt, altflöjt och basflöjt. Det finns möjlighet att hyra tvärflöjt.
Ålder: 9-19 år

Valthorn

Namnet kommer från tyskans "waldhorn" som betyder skogshorn och instrumentet är en utveckling av jakthornet. Redan under 1600-talet började man använda hornet inom konstmusiken. Valthornet har ett mycket stort omfång och är med sin mjuka klang ett viktigt inslag inom all orkestermusik. Det är också det enda brassinstrument som också används i träblåsensembler. Det finns möjlighet att hyra valthorn.
Ålder: 9-19 år


Uppdaterad 2019-10-24

 

E-post
kontakt@kavlinge.se

Telefonnummer
046-73 90 00

Organisationsnummer: 21 20 00 1058

 

Postadress
Kävlinge kommun
Verksamhetens namn
244 80 Kävlinge

Besöksadress
Kullagatan 2, Kävlinge

 

Öppettider
Måndag 08.00 - 16.30
Tisdag 08.00 - 17.00
Onsdag 08.00 - 16.30
Torsdag 08.00 - 16.30
Fredag 08.00 - 15.00

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER