Artikeln publicerades 27 januari 2024

Ur arkivet: Kärnkraft och dagis under valåret 1976

1976 var det valår och kärnkraftsfrågan var stor både i landet och i Kävlinge kommun. Men även mer vardagsnära frågor tog plats i lokalpressen, som bristen på daghemsplatser i vår kommun.

Gulnat tidningsklipp

1976 var det val i Sverige och en av de viktigaste frågorna var kärnkraften. Året innan hade Barsebäcks första reaktor startat. Centerledaren Thorbjörn Fälldin gjorde ett uppmärksammat uttalande på våren 1976 om att han inte tänkte ingå i en regering som laddade Barsebäck 2. Socialdemokraterna, med Olof Palme i spetsen, var för kärnkraft.

Historiskt maktskifte

I höstens val fick Sverige för första gången sedan 30-talet en borgerlig regering. Fälldin gjorde en överenskommelse med övriga borgerliga partier och Barsebäck 2 startades i mars året efter. Även i Kävlinge ledde valet till maktskifte - "för första gången sedan vi fick allmän rösträtt blir Kävlinge borgerligt", deklarerade tidningen Arbetet tisdagen den 21 september 1976.

Storsatsning på barnomsorg

Även om kärnkraftsfrågan var stor även i Kävlinge är det en annan fråga som också tar mycket plats bland arkivets tidningsartiklar: den långa kön till kommunens barnstugor. En hög inflyttning till kommunen och en allt större del förvärvsarbetande mammor hade lett till stor brist på barnhemsplatser.

I tidningen Lundablad kunde man i november läsa att det i slutet av 1976 fanns 989 barn i ålder 0-6 år i Kävlinge kommun som behöver barntillsyn, men bara 500 platser. Därför beslutade socialkontoret om en utbyggnad av barnomsorgen. Skånska dagbladet skriver i november att det fram till 1980 planerades en utbyggnad av barnstugor på Arvidsborg och Rinnebäck i Kävlinge, i Lackalänga och i Hofterup/Ålstorp.

Fortsatt satsning och mindre barngrupper

Vi fortsätter att satsa på förskolan och även på senare år har Kävlinge kommuns förskolor skapat tidningsrubriker. Denna gång för att vi varit snabba på att anpassa oss till Skolverkets riktlinjer för små barngrupper - både när vi bygger nytt och i våra befintliga lokaler.

Kävlinge kommun bygger förskolor för mindre barngrupper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gulnat tidningsklipp

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1976.