Artikeln publicerades 31 januari 2024

Ur arkivet: kommunen köper Sjöbobadet 1977

Bland arkivets tidningsartiklar från 1977 hittar vi nyheten om att Kävlinge kommun köper Sjöbobadet och sätter igång att rusta upp området runt den populära stranden.

En välbesökt strand en solig sommardag.

1977 köpte Kävlinge kommun det så kallade Sjöbobadet vid Barsebäckstrand av greve Hamilton. Redan tre år tidigare hade kommunen fått erbjudande om att köpa Sjöbobadet och våren 1977 förnyades detta erbjudande. Denna gång nappade kommunens politiker.

I tidningen Lundabladet kunde man den 3 mars 1977 läsa att man i både borgerliga och socialdemokratiska kretsar verkade vara positiva till markköpet. Vid kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av mars sade kommunfullmäktige ja till planerna att köpa Sjöbobadet, som varit ett populärt badställe sedan slutet av 1800-talet.

Upprustning och kompletteringar

I Nordvästra Skånes Tidningar, NST, kunde man på fredagen efter fullmäktigemötet läsa om hur Kävlinge kommun även planerade upprustning av hotellbyggnaden, grönytor, gångvägar och planteringar. Lekplatsen skulle också kompletteras och bryggorna byggas om.

Fortfarande lika populärt

Sjöbobadet är fortfarande en populär mötesplats men numera kallar vi det Barsebäckstrand - ett välbesökt smultronställe under sommarmånaderna, men det är många som också njuter av lugnet vid havet och de orörda strandängarna när det inte är badsäsong.

De senaste åren har området utvecklats med en ny lekplats med pirattema, badflottar i havet, havssimbana, hundbadplats och nya skyltar för Skåneleden. Med Skånetrafikens busslinje 124 har vi sedan några år tillbaka dessutom åter fått kollektivtrafik till Sjöbobadet/Barsebäckstrand.

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1977.