Artikeln publicerades 16 februari 2024

Barnens nalle på resa med Ulf Kristersson

Ljungenskolans tvåor skickade ut sin nalle på resa genom Sverige. Efter några spännande stopp fick nallen praktik i Riksdagen, hamnade på Ulf Kristerssons 60-årskalas och har nu slagit följe med Sveriges statsminister. Nu väntar barnen på Ljungenskolan med spänning på att få rapporter om hur det går för nallen. Fick han följa med på Macrons statsbesök?

Barnen i klass 2A och 2B på Ljungenskolan.

- Det är så fantastiskt hur människor engagerar sig, ler Michaela Jung, lärare på Ljungenskolan i Furulund, när vi träffar henne och kollegan Jessica Linde tillsammans med alla barnen i klass 2A och 2B.

De båda klasserna har samlats i 2A:s klassrum. En i taget berättar barnen om nallen Mr. Mandels äventyr. Om hur han fått åka på utryckning med en brandman i Gävle, hjälpt till att städa tåg i Göteborg och kört snöslunga i Åmot. Men hur började egentligen Mr. Mandels äventyr? Och hur fick han sitt namn?

- Vi läste en berättelse i vår läsebok om en klass som skickat iväg en nalle ut på resa. Då ville vi göra samma sak. Alla fick komma med förslag på vad nallen skulle heta och sedan röstade vi, berättar barnen.

Reserapporter längs vägen

Läraren Jessica Linde förklarar hur de i höstas förberedde Mr. Mandel, som nallen döptes till, och sedan skickade iväg honom med skolans rektor. Första stopp blev en förskola i Svedala, och efter det har barnen fått följa Mr. Mandels resa genom Sverige. Med jämna mellanrum har barnen fått e-post från olika människor som Mr. Mandel har fått slå följe med.

- När vi fått mejlen tittar vi på kartan och pratar om platsen han har kommit till. Hur ser det ut där och har han rest långt, berättar Jessica Linde.

I maktens korridorer

Hur hamnade då Mr. Mandel i Riksdagen? Efter att ha kört snöslunga i Åmot träffade han vänsterpartiets vice partiledare Ida Gabrielsson, som var i Åmot över julen. Mr. Mandel fick följa med henne till Stockholm och till hennes arbete i Riksdagen.

- Han fick hjälpa till att trycka på knapparna, om han lovade att rösta som Ida ville, berättar barnen.

När Mr. Mandel var i Stockholm firade Ulf Kristersson sin 60-årsdag och Mr. Mandel fick naturligtvis följa med på kalaset.

- Ida berättade i mejlet att alla var välkomna på kalaset och att man ska vara vänliga mot varandra fastän man tycker olika om vissa saker, förklarar barnen.

Efter kalaset följde Mr. Mandel med Sveriges statsminister och nu väntar klass 2A och 2B med spänning på att få veta hur det har gått.

Hem till Furulund igen?

Under Mr. Mandels resa genom Sverige har Ljungenskolans tvåor fått lära sig om hur vårt land ser ut och om människorna som nallen träffat längs vägen. När barnen och lärarna berättar om Mr. Mandels äventyr är det tydligt att diskussionerna har lett till mycket mer än bara geografikunskaper. På en lapp runt nallens hals går det att läs att Mr. Mandel gärna får återvända till Furulund igen innan sommarlovet. Men vad händer om han inte gör det? De kloka barnen har svar på allt:

- Kommer han inte hem igen är han nog hos någon som verkligen behövde en nalle. Och då får de gärna behålla honom.

Nallen med politiker

Vänsterpartiets vice partiledare Ida Gabrielsson lämnade över Mr. Mandel till Ulf Kristersson vid hans 60-årsmottagning. För nallen väntar nu nya äventyr med Sveriges Statsminister.

Kollage med massa bilder där nallen gör olika saker, som att åka tåg och köra brandbil.

Under resans gång har klasserna fått bilder och berättelser från alla människor som tagit hand om Mr. Mandel.