Artikeln publicerades 18 februari 2024

Ur arkivet: Kärnkraftsoro och Järavallen växer

Många av arkivets tidningsartiklar från 1979 handlar om Barsebäcksverket och vilken beredskap samhället hade för att hantera en eventuell olycka där. Men det finns också soligare reportage, som exempelvis en intervju med Viola Walter när hon har picknick i ett vårgrönt Järavallen.

Gulnat tidningsklipp

Den 28 mars 1979 inträffade en olycka i kärnkraftverket i Harrisburg i USA. På andra sidan atlanten växte kärnkraftsmotståndet och de skånska tidningarna fylldes våren 1979 av nyheter och reportage om farorna med kärnkraft och om Barsebäcksverkets och vårt samhälles förmåga att hantera en eventuell kärnkraftsolycka härhemma.

Oron späddes på ytterligare då det utbröt en brand i reaktorhallen för Barsebäck 1 i april. Branden utlöste så kallat katastroflarm, men något hot mot själva reaktorn fanns aldrig. Branden genererade dock stora svarta rubriker i tidningarna.

Smultronstället Järavallen utökas

Trevligare läsning är istället tidningen Arbetets reportage i april om Viola Walter på Claesgatan i Malmö. Hon berättar om sitt smultronställe i Skåne: Järavallen. "En vacker natur med tallskog och björkdungar. Där kan man slå sig ner och ha en picknick i det gröna. För att inte tala om alla djur man kan studera…"

Bredvid reportaget om Viola Walter och Järavallen har tidningen en artikel där det berättas att Järavallen hittills varit ett relativt okänt fritidsområde, men att det nu ska öppnas för en bredare allmänhet. Arbetet skriver att Skånestiftelsen några månader tidigare köpt Järavallen och att de nu ska utöka naturvårdsreservatet och göra det mer tillgängligt.

Järavallen är idag ett av sydvästra Skånes största sammanhängande friluftsområden, och rymmer både ängar, strand och tallskog. Här kan du promenera, bada, springa, cykla mountainbike och rida. Eller bara njuta av naturen i stillhet…

Läs mer om vad du kan göra i Järavallen på Stiftelsen Skånska landskaps hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gulnat tidningsklipp

Säkerheten vid Barsebäck kom i fokus efter olyckan i Harrisburg.

Gulnat tidningsklipp

I april utbröt en brand i Barsebäck 1. Katastroflarm utfärdades, men något hot mot själva reaktorn fanns aldrig.

I år fyller Kävlinge kommun 50 år och under detta jubileumsår kommer vi att titta tillbaka på åren som gått. Vi har grävt i kommunarkivet och läst tidningsartiklar från det halva sekel som gått sedan Löddeköpinge och Kävlinge slogs samman. Varje vecka kommer vi att titta tillbaka på ett av de 50 år som passerat, och denna vecka tittar vi tillbaka på 1979.