Artikeln publicerades 19 februari 2024

Härligt hälsohäng med kärlekstema

Elevhälsoteamet på Tolvåkerskolan F-6 provar detta läsår något de kallar för hälsohäng. Det innebär att skolsköterskan, skolkuratorn och skolpsykologen fyra gånger om året bjuder in till samtal om viktiga ämnen under lättsamma former.

Elevhälsoteamet på Tolvåkerskolan F-6 består av skolsköterska, kurator och psykolog.

Skolsköterska Henny Lind, skolkurator Veronica Stenbeck och skolpsykolog Henrietta Borenberg har dekorerat med hjärtan inför hälsohänget med tema Kärlek.

Tanken med elevhälsohänget är att eleverna i mellanstadiet och i den anpassade grundskolan ska lära känna personalen i elevhälsoteamet lite bättre. Då blir det lättare att kontakta dem om och när de vill prata om sin hälsa eller ohälsa längre fram.

- Vi blev lite osynliga för mellanstadiet när vi fick vår expedition vid matsalen och högstadiet, så vi kände att vi behövde komma lite närmare de eleverna på något sätt. Och då kom vi på det här med ”hälsohäng”, säger Henny Lind, som är skolsköterska på Tolvåkerskolan F-6 och en av initiativtagarna.

Under hösten har hälsohängen haft tema Vänskap och HBTQI, något som engagerade eleverna mycket. Förra veckan var det Alla hjärtans dag och vad passar då bättre som tema än just Kärlek? Med röda hjärtformade ballonger, girlang av hjärtan, lappar med komplimanger och stora fat med bitar av vattenmelon lockade elevhälsoteamet till avslappnat kärleks-häng. Populärt var också ett klotterbord med pennor i olika färger där eleverna kunde skriva eller rita ner det de tänker på när det gäller just kärlek.

Våga lyfta viktiga frågor

I början var det lite trevande och fnissigt, men många valde att hänga på och snart skrevs flera kloka tankar ner på pappret. ”Du är perfekt som du är”, ”Älska dig själv” och ”Jämför inte med andra” exempelvis.

- Det är helt frivilligt för eleverna att komma. Vi finns här på frukostrasten och lunchrasten. De som känner för det kommer förbi och kollar runt eller pratar med oss och de andra eleverna, berättar Henny.

Varje träff utvärderas efteråt och det som kommit fram sammanställs och kommer att delas med mentorer och pedagoger, så att man kan jobba vidare med temat i klassen om det skulle behövas.

- Det viktigaste är att vi skapar relationer med eleverna och att de våga lyfta viktiga frågor med varandra och med oss. Då har vi kommit en bit på vägen mot bättre psykisk hälsa, avslutar Henny Lind.