Artikeln publicerades 22 februari 2024

Torsdagsgänget fikar mot ensamhet

Varje torsdag träffas någonstans mellan 8 och 14 seniorer på träffpunkt Billingshäll i Kävlinge kommun. Det har de gjort under de senaste 10 åren, varje torsdag.
- Det är bara att gå hit, det kostar ingenting och man behöver inte anmäla sig. Man behöver inte vara rädd utan bara komma hit och träffa folk, säger Göran Håkansson som har varit med från början.

Äldre man och kvinna sitter vid ett träbord och diskuterar.

Berit Barthel och Göran Håkansson träffas varje torsdag.

Personalen på seniorboendet och träffpunkten har frågat om de inte vill ha någon aktivitet när de ändå träffas varje vecka, spela kort, gympa, eller någonting annat som skulle kunna vara rolig. Men det vill de inte. De vill bara träffas, ventilera och prata om alla de känner och inte känner. En av de som kommer för att dricka kaffe och snacka lite är Berit Barthel.
- Man träffas och pratar. Det är det enda jag har socialt. Det blir så ensamt annars, man blir så lätt isolerad, säger hon.

91-åringen promenerar hemifrån till Billingshäll på torsdagarna. Om det inte regnar förfärligt, för då ringer hon till Göran som kommer och hämtar upp henne. Han har som vana att hjälpa andra att komma ut och röra på sig.
- Annars sitter de bara hemma i lägenheten, säger han.

Cyklar runt

Den 83-årige tidigare lantbrukaren är även cyklande volontär. På en trehjulig cykel skjutsar han runt äldre seniorer så de får komma ut och se lite av bygden och känna vinden i håret. Under hösten var han ute 25 gånger med cykeln.
- Jag tycker att det är roligt att cykla, säger han självklart och Berit Barthel som har fått skjuts fyller i:
- Det tycker vi är jätteroligt, säger hon.

Nästa torsdag kommer de träffas igen för att träffas, umgås, prata om krämpor, gå igenom minnen och ha trevligt. För det gör de varje torsdag.
- Så länge det går folk här så kommer vi fortsätta, säger Göran Håkansson.