Artikeln publicerades 6 mars 2024

Må bra-café i Löddeköpinge

Den första tisdagen varje månad håller Anne-Charlotte ”Lotti” Warheim i ett må bra-cafe på Norrehed i Löddeköpinge för de seniorer som känner att de vill dricka kaffe, lösa världsproblem och bara träffa andra människor.
- Bara höra någon annan röst än sin egen, säger ”Lotti”.

En årsrik kvinna med glasögon och vitt kortklippt hår samt en äldre herre i väst och skjorta som står bredvid varandra och skrattar på träffpunkt Norrehed i Löddeköpinge

Anne-Charlotte ”Lotti” Warheim och Lars Sjöberg som mår bra av att träffa andra människor.

Kaffet porlar, chokladbiskvierna krasar och pratet ljuder. Så ser det ut på träffpunkt Norrehed i Löddeköpinge den första tisdagen varje månad när Må bra-caféet har sina träffar.
- Det riktar sig till de som är ensamma, för att få ett forum där de kan prata med någon och kanske få hjälp med någonting, säger Anne-Charlotte ”Lotti” Warheim.

Volontären som driver de här träffarna kan också hjälpa till lite om det är någon som har några bekymmer eller frågor.
- Jag har kontakt med kommunen och kan hjälpa till att lotsa vidare, säger hon.

Världsproblem

Den här tisdagen är de 7 glada, rutinerade, kommuninvånare som sitter och löser världsproblem, pratar om väder och vind och lite av varje.
- Det är skönt att få prata lite. Det är avkopplande, någonting annat att tänka på. Hemma sitter man mest och tittar på TV och har ingen att språka med, säger Lars Sjöberg som ”brukar komma” på de här träffarna och tycker de är viktiga:
- Det betyder rätt mycket. Att få ut känslorna och vad man tycker. Det är trevligt, säger han.

Alla välkomna

”Lotti” säger att hon hade velat att fler kom till träffpunkt Norrehed och drack kaffe.
- Det måste vara många som sitter ensamma i den här delen av kommunen som skulle behöva komma ut. Här sitter vi en och en i stora hus och lägenheter, säger hon.

Med kaffe, kakor och mycket samtal löser seniorerna kanske inte några av de globala politiska världsproblemen, men de löser ett av de vanligaste och närliggande problemen. De löser ensamheten.
- Mötet mellan människorna är det viktiga, säger ”Lotti”.

Hitta fler tillfällen att träffa andra i Kävlinge kommuns Evenemangskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och skriv upp dig på Hälsofrämjande enhetens nyhetsbrev